Стопани крият заразени от Африканска чума прасета

Препоръчаха на всички в Плевенско да изколят животните си

Новини
18:14 - 11 Юли 2019
3230
Стопани крият заразени от Африканска чума прасета

Заради опасността от зараза от Африканската чума, препоръчаха на всички стопани в Плевенско да изколят прасетата в личните си стопанства. Болестта се разраства с бързи темпове, предупреди д-р Иван Йорданов - директор на Областната дирекция по безопасност на храните в града на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, предаде БТА.

Всички огнища на заболяването се обработват, евтанизирани са над 160 домашни прасета. След умъртвяването им се извършва загробване, а после и дезинфекция на района. Денонощни КПП и дезинфекционни площадки са изградени за недопускане транспортиране на животни и храни в три посоки - към Плевен, Велико Търново и Враца.

Медикът обаче обясни, че са засечени 7-8 случаи с конфискувани храни, защото въпреки забраните, се опитват да изнасят от зоните със заболяването. Има кметове в малки населени места, които се опитват да скрият прасета, уточни д-р Йорданов. Той препоръча да се изколят прасетата в личните стопанства, като в селищата на север от главния път София-Варна стопаните могат да ги консервират, а на юг от този път - да ги приберат във фризери.

"Основният начин да се спре заболяването е да се изколят прасетата в съседните стопанства. Хората трябва да разберат това. Ако един скрие прасе, цялото село ще страда. За тази болест няма ваксина и лечение.", бе категоричен д-р Йорданов.

Важно е да не се допуска транспортиране на животни. При откриване на трупове, вклюоечително на диви прасета, да не се пипат и да се сигнализират властите веднага", поясни д-р Йорданов.

Той уточни, че до момента са открити две умрели диви прасета - в района на Деков и Новачене. Едната проба е положителна, другата не е готова. 

Започва обучение на представители на ловните дружинки за прилагане на мерките срещу заболяването. Комисията реши техни представители да се включат в мобилни групи, които тръгват във всички населени места за разясняване на ситуацията.