Стотици артисти излязоха на протест пред Младежкия театър (СНИМКИ)

Актуални новини
12:30 - 30 Май 2022, Обновена на: 12:07 - 30 Май 2022 (обновена)
6690
Стотици артисти излязоха на протест пред Младежкия театър (СНИМКИ)

Стотици артисти и граждани излязоха на протест пред Младежкия театър "Николай Бинев" тази сутрин. Те подкрепиха трупата, която е изправена пред неприятен казус - Комисията за енергийно и водно регулиране, с която са в съседство искат част от сградата на театъра.

„Мотивацията на колегите от КЕВР е, че той е с отпаднала необходимост. Това пространство не е с отпаднала необходимост, а напротив – нашите планове като ново ръководство, тъй като ние сме ръководство от малко повече от месец, 32 дни, присъства развитието на създаване на куклена сцена“, заяви заместник-директорът на Младежкия театър Делян Тодоров.

Работещите в Младежкия театър се надяват да получат подкрепата на Министерството на културата оформена в документи. От трупата са изпратили няколко сигнала до министъра на културата Атанас Атанасов още от началото на годината, но той реагира едва миналата седмица и то след като театърът изпрати отворено писмо и разкри какво може да се случи.

Като актьор от Младежкия театър Койна Русева бе сред първите дошли на протеста 

Днес министърът на културата не дойде да подкрепи Младежкия театър, макар че миналата седмица каза, че застава зад артистите. Протестът започна в 10,30 часа и продължи около час. По същото Атанас Атанасов откриваше Пролетния панаир на книгата, но и заместник-министри или представители на министерството не бяха забелязани на протеста.

Директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, Герасим Георгиев-Геро и драматургът на Сатирата Богдана Костуркова подкрепиха колегите си от Младежкия

Пред Младежкия театър на бул. "Дондуков" обаче дойдоха почти всички директори на театри в столицата. Сред тях бяха шефовете на Сатиричния - Калин Сърменов, на Театър "София" - Иреней Константинов, на Малък градски театър "Зад канала" - Бина Харалампиева. Актьори на свободна практика и артисти от трупите на Народния, Театър "199", Малък градски театър "Зад канала", Театър "Възраждане", Театър "Българска армия", Театрална работилница "Сфумато", Театър НАТФИЗ, студенти от Театралната и филмова академия. Да подкрепи колегите си дойде и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Петко Венелинов също бе на протеста

Цялата трупа на Младежкия театър присъства на протеста начело с директора Михаил Байков и доайена Стефан Мавродиев. 

Същевременно в писмена позиция до медиите от енергийния регулатор  обясниха, че изпитват спешна и неотложна нужда от допълнителни работни помещения заради сложната ситуация с енергийната криза. Според тях офисните помещения, стопанисвани от Младежки театър, никога не са били използвани за театрални нужди, а винаги са били отдавани под наем на частни ползватели.

Малин Кръстев също застана зад позицията на Младежкия

Позицията на Комисията за енергийно и водно регулиране е, че в началото на февруари Младежкият театър е публикувал публична обява, че организира търг за отдаване под наем на два етажа. Преди това офисите са били използвани от банка. Ръководството на КЕВР е заявило желание да наеме тези офиси при същите условия, както последния им наемател - банка "Алианц", която ги е освободила преди година.

Шефът на КЕВР Станислав Тодоров защити позицията на енергийния регулатор по време на протеста пред Младежкия театър

Поради факта, че и Младежкият театър, и Комисията за енергийно и водно регулиране са държавни институции, законът предвижда специфична процедура с участието на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. На протеста дойде шефът на КЕВР Станислав Тодоров, който обясни, че енергийният регулатор има нужда от помещенията.

Неда Спасова и Милена Живкова по време на протеста на бул. "Дондуков"

„Собствеността на сградата е на Младежкия театър, за който той има акт за държавна собственост. Става въпрос за 435 квадратни метра, разположени на 2 етажа”, обясни Михаил Байков, който е директор на Младежки театър „Николай Бинев”. "Няма вероятност с КЕВР да постигнем някакъв консенсус", добави той.

Директорът на Младежкия театър Михаил Байков

"КЕВР винаги е била там, тя държи етажите от втори до седми в сградата, в която се помещаваме ние, а на първи и втори етаж има помещения, които са били собственост на Младежкия театър винаги. За същите театърът има акт за държавна собственост. До октомври са били отдавани под наем. Идеята на моето ръководство е там да се помещава нова куклена сцена, тъй като Младежкият театър е единственият драматично-куклен театър в София. Над двумилионна София има един-единствен куклен театър и той е общински", аргументира се директорът. 

Пенко Господинов поздравява сина на колега

Байков каза, че е вярно, че с министъра на културата Атанас Атанасов са провели среща преди две седмици, която е продължила над два часа. „Това, което тогава обаче се разбрахме е, че той има необходимостта да погледне тази ситуация от всички възможни страни, да се запознае с всички гледни точки. Явно се е запознал вече, след като становището, което изрази миналата седмица, е в подкрепа на Младежки театър, така че силно се надявам и разчитам да застане, първо, зад Младежки театър, второ, да напише необходимото становище, което да изпрати до МРРБ и, трето, МРРБ да се сезира и да отговори на КЕВР, че не им дава помещението“, заяви директорът на Младежкия театър.

Веселин Калановски също подкрепя Младежкия театър

„КЕВР от такси на година събира 11 милиона, от тях разходват между 6 и 7 милиона за бюджета си, останалите връщат в държавата. С парите, които са върнали, спокойно могат да си купят, която искат сграда в София. Те опряха до помещение на Младежкия театър, това е срамно“, възмутен е председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Актьорът заяви, че подкрепя протеста поради няколко причини, като основната е, че една от най-богатите държавни агенции в България иска да открадне от една от най-бедните структури на Министерството на културата – театърът, пространство от 430 кв. м., без да се съобразява с това, че новото ръководство на театъра иска да направи театрална сцена за деца в това помещение.

„Смятам, че ако позволим на една такава структура да отнеме част от собствеността на българския театър, то какво остава за някакви частници в другите градове извън София, които могат да предявят апетити към цели сгради и така театърът да остане без пространства за правене на култура. Затова подкрепям колегите си, а и не само за това – не на последно място, аз с тези колеги съм изял по една торба хляб и сол, така че няма как да ги оставя да се мъчат сами в този казус“, категоричен бе председателят на САБ.

Нона Йотова, Стефан Мавродиев и Валери Йорданов по време на протеста


Христо Мутафчиев определи като правилна подкрепата на министъра на културата Атанас Атанасов, но подчерта, че е важно да се види с какви действия ще я подкрепи, „защото само на думи всички можем да подкрепяме, но когато трябва да се опре до конкретни действия, подкрепата трябва да е ясна, категорична и с подпис. Това очакваме от него – подпис“, категоричен е Мутафчиев.

Валери Йорданов и режисьорът Лилия Абаджиева

Редица популярни имена от театралната сцена и екрана изразиха възмущението си срещу опасността Младежкият театър да загуби част от сградата си. Сред протестиращите бяха режисьорите Лилия Абаджиева, драматургът на Народния театър и поетеса Мирела Иванова, както и актьорите Валери Йорданов, Деляна Хаджиянкова, Искра Донова, Койна Русева, Мая Бабурска, Герасим Георгиев-Геро, Малин Кръстев, Силвия Лулчева, Боян Арсов, Теодор Каракачанов, Георги Кадурин, Мариана Миланова, Боряна Братоева, Мак Маринов, Христо Пъдев, Мартин Димитров, Пламен Манасиев, Неда Спасова, Милена Живкова, Нона Йотова, Веселин Калановски, Елена Атанасова, Юлиян Малинов, Петко Венелинов, Пенко Господинов и много други.

Силвия Лулчева

Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро 

Искра Донова, Георги Кадурин и Мариана Миланова 

Елена Атанасова дойде на протеста с кучето си и разговаря с колегите си Юлиян Малинов и Боряна Братоева

Нона Йотова и Веселин Калановски

Снимки: АГНЕС МЕТОДИЕВА