Страховито: 4 млн. декара гори у нас в опасност от изсичане

Общество
12:59 - 22 Април 2021
3019
Страховито: 4 млн. декара гори у нас в опасност от изсичане

Хубава си моя горо... но защо ли не те пазим.... 4 млн. декара гори в България са в опасност от изсичане, алармират еколози. Това представлява 10% от горите у нас.

Причината за тази опасност е фактът, че те се намират в земеделски земи и не се водят "гори". Тези близо 4 млн. дка фигурират в кадастъра като ниви, ливади или пасища, защото не е сменено предназначението им. Тази промяна става със заповеди на министъра на земеделието, но заповедите се бавят заради тромави процедури. От неуредения статут печелят собствениците на земите и дърводобивните фирми.

Фактът, че горите се намират върху земеделски земи, позволява те да се управляват не според Закона за горите, а според Закона за опазване на селскостопанското имущество. Това означава, че отсичането на отделни дървета може да става само с бележка от кмета. 

Ако въпросните гори бъдат със статут на гори, изсичането би ставало доста по-трудно. Множество бизнес интереси обаче са причина именно тези гори да са със статут ниви и ливади, за да могат да се изсичат по различни причини, включително дърводобив.

По данни на международната природозащитна организация WWF, незаконният дърводобив в България е между 10 и 25% от общия добив, което формира сенчест бизнес за близо 100 милиона лева. Освен че ощетяват държавния бюджет, незаконните сечи дългосрочно лишават цели региони от гора и от питейна вода, докато привилегировани фирми трупат огромни печалби. 

Проблеми, които възникват след сеч

Когато например се изсекат дърветата по склоновете на една планина, с това се нарушава екологичното равновесие в нея, ерозията унищожава почвата, източниците на вода пресъхват, дъждовете намаляват, изменя се климата, променя се растителния и животинския свят.

Дърветата са пречиствателните станции за питейната вода. Дърветата са белият дроб на България и цялата планета. Те са дом за много животни и птици. Горите предпазват от наводнения, смекчават климата, намаляват шума и праха, намаляват парниковите газове.