Странни кръгове на Марс снима сонда на НАСА

Снимките разкриват връзка между Земята и Червената планета

Мистика
20:10 - 11 Март 2023
6911
Странни кръгове на Марс снима сонда на НАСА

Космическият кораб на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), който обикаля около Червената планета, е заснел странно изображение на пясъчни дюни, пише в скорошен доклад на НАСА. Цветната камера е уловила много зашеметяващи дюни, включително такива с форма на полумесец.

„Пясъчните дюни с всякакви форми и размери са често срещани на Марс. В този пример дюните са почти идеално кръгли, което е необичайно“, казва планетарният учен Алфред Макюън.

Марс е идеален за създаване на пясъчни дюни поради ветровитата и прашна среда.

„Все още са леко асиметрични, със стръмни хлъзгави повърхности в южните краища. Това показва, че пясъкът обикновено се движи на юг, но ветровете могат да бъдат променливи“, добавя Макюън.

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) снима дюните в края на ноември миналата година с помощта на камерата HiRISE, която се управлява от Университета на Аризона. Въпреки че може да изглежда, че пейзажът на Марс е извънземен, истината е, че тези снимки показват връзка между нашите две планети, отбелязва ученият. Красиви дюни също могат да бъдат намерени на Земята, което показва подобни ветрове и сезонни промени.

Всяка планета има своя уникална красота, която трябва да бъде защитена.
Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА е орбитален космически кораб, който изследва геоложкото минало и настоящия климат на Марс. От 2006 г. корабът изучава атмосферата и топографията на Червената планета от орбита с помощта на сензори с висока разделителна способност. Също така служи и като важна релейна станция за няколко марсиански мисии.