СТРАШНО Е: 15 души нападнали спешните медици в дома на починалия от Елин Пелин

Общество
11:25 - 30 Ноември 2021
6007
СТРАШНО Е: 15 души нападнали спешните медици в дома на починалия от Елин Пелин

Брифинг на Спешна помощ в София разкри потресаващи подробности за смъртта на 62-годишния мъж от Елин Пелин, за когото бе съобщено, че е починал след като не е имало къде да бъде хоспитализиран. 

Преди дни съпругата на починалия Илона Александрова съобщава, че е станала свидетел на тежка медицинска немарливост и се обръща към медиите, за да разкаже как се е стигнало до фаталния изход на мъжа й Йордан Иванов. 

Оказва се, че само за 20 дни, както днес говорителката на Спешната помощ в столицата Катя Сунгарска разкри, линейки за него са викани 6 пъти. Той е бил с влошаваща се пневмония, със задух и нарушени показатели след хоспитализирането му през септември в Пета градска болница. От там бил изписан с рецепта за антибиотик и с препоръка за стриктно следене на състоянието. 

Докато Сунгарска показваше картоните от посещенията на парамедиците в дома му, съпругата на починалия се включи във фейсбук канала на излъчването и обяви, че и Сунгарска, и медицинската сестра, която е опитала да го върне към живота, лъжат. В същото време обаче има документ, който опечалената Александрова лично е подписала, че отказва повторна хоспитализация за мъжа си. 

В крайна сметка той все пак е отведен в Александровска. От там обаче казват, че се нуждае от гръдна операция, а свободно легло на територията на столицата в такава клиника няма. Заради това се налага пациентът да бъде върнат в дома си с линейка. Прехвърлен е в кв. "Горубляне" на втора, за да не се губи ресурсът на софийския екип и е поет от елинпелинския. В брифинга разказа допълни медицинското лице, обгрижвало го до последно. 

Д-р Диди Кацарова разкри, че при пристигането на линейката на адреса, тя и шофьорът са били посрещнати от агресивна тълпа, попречила за обгрижването на мъжа. Последвало остро влошаване на състоянието му. 

"Докато отново го слагах на апаратите, бях снимана на живо във фейсбук, псуваха ме, кълняха ме", добавя медикът. 

Наложило се е викането на 2 полицейски екипа, както и на още един парамедик, а опитът пациентът да бъде върнат към живот е продължил над 1 час. Заради заканите на близките на починалия към лекарите, двете - Кацарова и колегата й, в момента са в болнични. 

Според Александрова обаче всичко това е лъжа. Вдовицата се закани да търси правата си в съда. "Да ми го каже в учите да дойде", настоя тя (запазваме правописа - б.р.) и добави, че нищо не е подписвала, а Кацарова е стояла заключена в линейката. 

Сунгарска призова отново спешните медици да не се викат за състояния, които не изискват незабавно стабилизиране на пациента и хоспитализация и бе категорична, че в този случай неглижиране няма, а напротив, медиците са били подложени на изключителен стрес.