Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп"

Бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година

Топ
20:22 - 16 Септември 2024
1184
Стрелецът по Тръмп написал книга "Свободни сте да убиете Тръмп"

Агенти на Сикрет Сървис снощи откриха огън, след като видели човек с огнестрелно оръжие близо до голф клуба на кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп в Уест Палм Бийч, Флорида, докато той играел голф, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Няма информация за пострадали и заподозреният е арестуван. Редица американски медии идентифицираха въоръжения мъж като 58-годишния Райън Уесли Раут от щата Хавай, като се позоваха на официални представители от правоприлагащите органи. Към момента властите в САЩ не са потвърдили официално тази информация.

Раут е бил заснет от АП на малка демонстрация на Площада на независимостта в Киев през 2022 г., два месеца след началото на руската инвазия в Украйна. На плакат, който той държал, пишело: "Не можем да толерираме корупцията и злото още 50+ години. Сложете край на Русия за нашите деца". Той бил облечен в син елек с американско знаме на гърба, и носел шал и тениска в цветовете на знамето на САЩ.

През същия ден Раут почел и паметта на убити във войната чужденци близо до импровизиран мемориал, на който пишело "Чужденци, убити от Путин".

Райън Уесли Раут никога не е служил в украинската армия и никога не е съдействал на въоръжените сили в каквото и да било качество, заяви Олександър Шагури, от отдел "Координация на чужденците" в Командването на сухопътните войски на Украйна.

През последните две и половина години Раут периодично се свързвал с Чуждестранния легион за териториална отбрана на Украйна с "безсмислени идеи". "Плановете и идеите му най-добре биха могли да бъдат описани като налудничави", добави той. Шагури също така категорично отрече да има каквато и да било връзка с Раут.

Международният легион в Украйна е създаден малко след началото на войната от президента на Украйна Володимир Зеленски, посочва АП. Според министерството на външните работи на Украйна той се състои от чуждестранни граждани, които "желаят да се присъединят към съпротивата срещу руските окупатори и да се борят за глобалната сигурност".

"Свободни сте да убиете Тръмп", пише Рут в коментар, насочен към Иран в книга, която очевидно сам е издал през 2023 г., озаглавена "Невъзможната за спечелване война на Украйна". В книгата бившият президент е описан като "глупак" и "шут" заради безредиците на Капитолия от 6 януари 2021 година. Според автора Тръмп е допуснал "огромна грешка" с напускането на ядреното споразумение с Иран.

Раут пише още, че е гласувал за Тръмп и трябва да поеме част от вината за "детето, което избрахме за наш следващ президент и което в крайна сметка се оказа безмозъчно".