Студенти следят изпълнение на мерките в Монтана

Новини
14:53 - 27 Април 2020
1794
Студенти следят изпълнение на мерките в Монтана

И студенти от Академията на МВР следят за изпълнение на мерките в Монтана. Те са включени като доброволци. В акцията помагат и служителите от ТОЛ системата.

Целият състав на МВР е мобилизиран в контрола по време на пандемията от корона вируса в Монтана. Това съобщи Гл. инспектор Бисер Йончев, началник на РУ – Монтана.

Образувани са 6 бързи производства за неверни декларации за преминаване на КПП-та Само на 26 април са върнати 139 граждани с 62 автомобила. Проверени са 700 декларации. Още 400 се проверяват от криминалисти и Охранителна полиция. Пътникопотокът вече се нормализира, увери Гл. инспектор Бисер Йончев. Той поясни,че целта е да се защитят интересите и здравето на обществото и да се пътува само при необходимост, а не да се излъже полицая. Образувани са 47 досъдебни производства предимно за неспазване на карантина , от тях 41 са в Монтана. 64 преписки са предадени на прокурор, актовете на нарушители са 758 , от тях 190 в Монтана, останалите в района. Близо 55 са полицаите в Монтана, които ежедневно осигуряват контрола по спазването на мерките за неразпространение на коронавируса. Полицаи, които са били на първа линия по време на извънредното положение ще получат награди, обещани от премиера. Патрулките се дезинфекцират, униформените разполагат с предпазни средства и защитни облекла.

Районните полицаи в периода са натоварени с най-разнопосочни задачи, заяви гл. инспектор Йончев. Освен охраната на контролните пунктове на вход-изходите на града те проверяват и хората под карантина, следят как се изпълняват противоепидемиологичните мерки на кооперативния пазар, в градската зона, в селата от общината и още три други общини – Бойчиновци, Чипровци и Георги Дамяново. Между 50 и 60 души ежедневно изпълняват всички тези задачи плюс оперативната полицейска работа. Добрата новина е, че регистрираните престъпления в този период са доста по-малко, в сравнение със същия период през миналата година.