Султанът на Бруней омъжи дъщеря си за сина на брат си

Тържествата продължиха една седмица в най-големия дворец на планетата

Новини
21:14 - 30 Януари 2023
4494
Султанът на Бруней омъжи дъщеря си за сина на брат си

В началото на януари 38-годишната принцеса Азема Ниматул Болкиах, дъщеря на султана на Бруней и министър-председател на страната Хасанал Болкиах, се омъжи за 41-годишния принц Бахар ибн Джефри Болкиах. Той е син на най-малкия брат на краля и се пада неин първи братовчед.

Тържествата започнаха на 8 януари и приключиха на 15-и. През това време булката смени няколко официални тоалета и се украси с ефектни бижута - диадема с диамант във вид на сърце, подарък от мащехата ѝ, кралица Салеха, и златно украшение за глава с голям стилизиран кораб на върха, подчертаващи природната ѝ красота. Тя не случайно е призната за най-хубавата от кралските щерки.

Принцеса Азема е родена от бившата съпруга на султана Мариам, с която той е женен от 1982-ра до 2003 г. Тя е петата дъщеря на султана и осмо поред негово дете от общо 12. Азема е учила дълги години във Великобритания. Там тя е завършила Лондонския кралски колеж, юридическия факултет на Университета Уоруик и различни курсове по глобални медии и теория на международните комуникации. Запалена е по полото.

За жениха е известно само, че е син на Джефри Болкиах, брат на султан Хасанал, и също като жена си е запален по полото. Именно султанът дава разрешение за този близкородствен брак. Това е доста учудващо, като се знае, че двамата братя никак не са в добри отношения.

Причина са скандалите около неразумните харчове на Джефри, който 13 години е финансов министър и председател на Инвестиционната агенция на Бруней. Освен това ръководи още 70 компании, предимно в нефтената и газовата промишленост.

В един момент през 1997 г. става ясно, че от хазната липсват милиарди долари - според счетоводителите на султана - 15 млрд. Имало е времена, в които Джефри е пръскал по 500 хил. долара на ден за своите прищевки - луксозни коли, самолети, яхти, пътешествия, скъпоценности и красиви жени, въпреки наличието на четири съпруги и 37 деца.

Оказва се, че братът на султана е харчил повече от самия монарх. До съд все пак не се стига. След споразумение Джефри е принуден да върне голяма част от заграбеното, но и сега той притежава скъпи имоти във Великобритания, където живее, в Париж, Лос Анджелис, Лас Вегас. Да не говорим за близките Малайзия, Индонезия, Сингапур, Япония...

Султанът на Бруней заема трона вече 53 години и е известен като един от най-богатите хора в света и най-богат сред монарсите. Състоянието му в момента се изчислява на 22 млрд. долара. След смъртта на кралица Елизабет Втора той стана най-дълго управлявалият жив монарх в света.

Хасанал Болкиах е известен с щедростта си и с любовта си към лукса. Поданиците на страната му - 360 000 души - не плащат данъци, получават безплатно образование и медицинска помощ, прилични пенсии. Лично за себе си монархът никак не се скъпи. За да си смени обувките например, изпраща служители с хеликоптер. На треньора си по бадминтон плаща почти 1,5 млн. долара годишно.

На една от булките в семейството подарява обувки с токове от злато и диаманти, за 18-годишнината на една дъщерите си - изпълнение на Уитни Хюстън срещу хонорар от 1 млн. долара за две песни. На 50-ия юбилей на монарха през 1996 г. пее самият Майкъл Джексън, което струва 15 млн. долара. На различни семейни тържества са пели Елтън Джон, Даяна Рос, Стиви Уондър, Тина Търнър.

Заедно с жените си, наложниците и 12-те си деца султанът на Бруней обитава най-големият дворец на планетата, признат за такъв от Книгата на рекордите на Гинес. Палатът се оценява на 500 млн. долара. По площ той е равен на половината от територията на Ватикана. За него светът разбра на сватбата на престолонаследника през 2004 г. Тогава в банкетната зала присъстваха над 2000 гости, но тя изглеждаше полупразна.

Дворецът Истана Нурул Иман има 1788 стаи, 257 бани, 18 асансьора, 44 стълбища, 564 полилея, джамия за 1500 молещи се, 5 басейна, конюшни с климатици за 200 коня, подземен гараж с 500 ролс-ройса - любимите коли на султана, и неколкостотин спортни автомобили. Куполите му са покрити с 22-каратово злато. Именно в този дворец се състоя и сватбата на принцеса Азема.