Супер атракция: Ресторант "София Лорен" отвори врати във Флоренция

Вечната дива на киното ще има и още заведения - в Дубай, Маями, Шанхай, Хонконг

Топ
18:51 - 08 Май 2021
11575
Супер атракция: Ресторант "София Лорен" отвори врати във Флоренция

Вечната дива на световното кино София Лорен се превърна в муза и за ресторантьорите. Във Флоренция отвори врати първият ресторант в света, който е посветен на кинозвездата, и носи нейната “благословия”.

Въпреки че Флоренция не е родното място на актрисата, това е любимото място за американски туристи. Затова и тъкмо там се появи такъв ресторант, посветен на киноактрисата, намерила късмета си и в Холивуд, а не само в Италия. Той се нарича “София Лорен – Original Italian Food”.

Прочутата неаполитанка скоро ще има и серия от други ресторанти със собствената си марка, които ще бъдат открити в Неапол, Милано, Дубай, Маями, Шанхай, Хонконг. 

Ресторантът във Флоренция е изискан и елегантен, но не много скъп.

“Когато ми предложиха да участвам в този проект, не се поколебах и за миг, защото един ресторант включва в себе си някои от нещата, които обичам най-много –италианската кухня, моментите, свързани със споделянето ѝ, а освен това и много от моите героини по някакъв начин са свързани с кухнята”, споделя актрисата пред италианските медии.

“Аз съм 100% неаполитанка във всяко нещо, което правя – когато пея, когато танцувам, мисля, играя, когато избирам какво да ям. Винаги съм имала прекрасни връзки с храната, защото ме прави щастлива. Моите специалитети са предястията и пицата. Харесват ми моите снимки, окачени в ресторанта във Флоренция, на които съм облечена като пицарка”, допълва звездата. 

Мозайката с лика на София Лорен е направена от 1600 капачки.

Огромна мозайка, възпроизвеждаща лика на София Лорен, посреща гостите във флорентинския ресторант, разположен на Пиаца дела Република в центъра на града. Мозайката е дело на Луиджи Мазекия и е направена от 1600 метални капачки. Има обаче и други изображения на актрисата.

Въпреки кризата в сектора сега собствениците на ресторанта се надяват, че веднага щом тя мине, той ще привлича хиляди фенове на кинозвездата и на италианската кухня. Идеята за ресторанта е на Лучано Чимино, шеф на холдинга “Пианофорте”, който е собственик на известни марки от модата.

Ресторантът заема 1500 кв. м и разполага с 300 места, като 60 са на открито. Заведението ще предлага изцяло кухня Made in Italy и най-добрите кулинарни традиции, предимно от неаполитанската кухня. Всичко това ще може да се опита в елегантна обстановка, отразяваща душата на София, която като типична неаполитанка е страстна жена, но притежава и висока класа и стил.

София Лорен е известна като любителка и като майсторка на неаполитански пици, така че и те ще бъдат богато представени. За тях ще се грижи един от прочутите пицари в Италия - Франческо Мартучи. Именно едно от неговите творения беше избрано за пица на годината. 

Пиците са дело на неаполитанския майстор Франческо Мартучи.

Мартучи е награден и като най-добрия майстор на тесто за пица. Неговата пица “Кадифени ръце” се смята за шедьовър през последното десетилетие. В менюто не може да липсва пържената пица, която е специалитетът на неаполитанската кухня. Самата София Лорен е майсторка в приготвянето ѝ.

Известният шеф готвач Дженарино Еспозито ще “режисира” първите ястия в ресторанта, а майсторът сладкар Кармине ди Донна ще управлява десертния сектор. Прочутите неаполитански сладкиши сфолятеле ще могат да се вкусят по най-добрия възможен начин. Любителите на типичния сладкиш от Кампания могат да го опитат в двата му варианта – от многолистно или ронливо тесто.

За пълнежа на сладкишите се употребяват сладка извара и захаросани портокалови кори. В менюто са включени и останалите прочути неаполитански сладкиши.

Въпреки че ресторантът “София Лорен” е елегантен и изискан, в него може да се нахраните вкусно с най-доброто от италианската кухня, без да ви олеква джобът. Предястията, сред които преобладават класически неаполитански специалитети, струват между 9 и 13 евро. Неаполитанските пици, които могат да се вкусят (те са с повдигнат борд и по-бухнали от римската пица), струват между 7 и 16 евро.