Супер гаф: Обявиха за продан селски площад

Топ
10:11 - 29 Септември 2020
1507
Супер гаф: Обявиха за продан селски площад

Пореден супер гаф на местната власт – на заседанието на Общинския съвет в Павликени на 30 септември има точка в дневния ред за продажба на общински терен, който се оказа селският площад на с. Димча, предаде „Борба”.

Местните жители обаче спряха сделката за 476 св. м от мегдана с подписка и брожение.

Оказало се, че това е половината център на селото. Купувачът бил физическо лице, което вече взело и една от големите сграда в центъра, която преди години била продадена от Общината на предишен собственик.

„Има събрана подписка още от петък, която входираме в Общинския съвет. Предложението за такава продажба няма да се гледа на предстоящата сесия и е стопирана. Станала е някаква грешка, която ще се поправи. На място в селото идваха представители на съвета в Павликени и видяха, че има гаф. Имаше и напрежение, но мисля, че вече всичко е спокойно”, каза вчера кметският наместник на Димча Стефан Прокопиев.

Въпросната сграда и парчето от площада, което засега няма да се продава.

Сградата на бивша кооперация, с която граничи селският център, била продадена още през 2006 година, но по нея така и не са правили ремонти. В началото на 2020 г. за двуетажната постройка се намира друг мераклия в лицето на Фикред Ферадов, който е ротарианец и бизнесмен от Павликени. Той прави сделка със собственика на обекта, но се оказва, че към нея има и прилежащ малък общински терен, който той иска да купи от Общината. Коронакризата замразява намеренията на Ферадов и процедурата се подновява едва сега.

„Оттеглям си молбата, защото въобще не съм знаел, че става въпрос за селския площад, при това за такава голяма площ. Всъщност самата Община ми предлага да купя терен към сградата, за която съм сключил предварителен договор. Станало е някакво недоразумение, а и на мен площад не ми трябва, защото самата сграда си има двор”, заяви Фикред Ферадов, потърсен за коментар на конфликта. Той каза, че ще прави ресторант и голям магазин в изоставената постройка и иска да помогне на жителите а Димча с тези придобивки.

Предложението е внесено за разглеждане на 16 септември от зам.-кмета инж. Анастасия Вачева след постъпило заявление от Борислав Боянов. Той е собственик на въпросната сграда в центъра на Димча от 2006 г. Сега негов представител с пълномощно е Фикред Ферадов на база предварителен договор между двамата. Искането е за закупуване на 476 кв. м от общински имот в селото от улично-площадно пространство, което е публична общинска собственост. В предложението до общинските съветници е посочено още, че пазарната оценка на въпросното парче от площада е… 1430 лева без ДДС, определена от лицензиран оценител.

„Предложението се изтегля и няма да се гледа на тази сесия. Ще има корекции, защото в нотариалния акт за продажба от по-рано на Борислав Боянов има залегнат общински терен. След корекциите ще става дума за не повече от 200 кв. м от площада, който е около четири декара…”, заяви кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, който бил в отпуск, когато е направено предложението от инж. Вачева.

Така, засега, с дружни усилия хората от Димча спасиха площада си. Но явно общински терен от него ще влезе в частния имот по стар нотариален акт, тъй като се намира под сградата. Всички обществени сгради в центъра на селото, които са масивни, са строени през 60-те години на миналия век и са били ползвани тогава за обществени нужди, магазини, столова, сладкарница, ресторант и канцеларии. Сега почти всички те са частна собственост.