Супермаркети ще работят без персонал в неделя

Новини
18:39 - 30 Септември 2019
3323
Супермаркети ще работят без персонал в неделя

Това е битка, която се води от десетилетия. Синдикатите се борят срещу това работниците в магазините да са на местата си в малките часове на нощта и в неделя. При това без значение дали става въпрос за квартална бакалия или голям супермаркет. Тези правила, твърдят синдикатите, осигуряват свободно време на работниците и ги защитават от експлоатация. Собствениците на магазините обаче не са съгласни с тях. И намериха начин да заобиколят закона.

Две вериги супермаркети във Франция - Casino Guichard Perrachon и Carrefour - пробват вариант да работят без персонал и продавачи. Само с охрана. Която обаче е външна фирма и не зависи от точно този закон. Супермакетите заключват секциите с алкохол, прясно месо и млечни продукти, но оставят работещи всички секции с пакетирани стоки. Клиентите си избират и след това минават през касите, за да се самотаксуват и платят с картите си. А охраната, разбира се, следи някой да не си тръгне без да плати.

В това отношение ние в България сме осезаемо по-напред от французите. Всички големи вериги супермаркети работят в неделя и никой дори и не си помисля за промяна. А дори има магазини, които са отворени по 24 часа седем дни в седмицата. Което е изключително удобно от гледна точка на пазаруващите.

Друго удобство, макар и този път споделено с Франция, е сайтът kimbino.bg. В него може да видите всички брошури за намаления и листовки с промоции. Удобно е, защото сайтът е безплатен, лесен за употреба и не се налага да прелиствате постоянно страниците на хартиените брошури.