Светът е станал по-състрадателен към бежанците

Конфликтът в Украйна принуди над 6,5 милиона души да избягат в съседни страни

Украйна
15:29 - 17 Юни 2022
2084
Светът е станал по-състрадателен към бежанците

Светът е станал по-състрадателен към бежанците, според проучване на социологическата организация Ipsos, публикувано в петък, констатация, която предполага, че войната в Украйна е увеличила приемането в обществата за хора, бягащи от война или потисничество, предава Ройтерс.

Около 78% от хората в 28 държави смятат, че онези, които бягат от конфликт или преследване, трябва да могат да намерят убежище в друга страна, спрямо 70% в проучване от 2021 г.

По-малко хора също вярват, че границите трябва да бъдат изцяло затворени за бежанци, като 36% са съгласни с подобна позиция, срещу 50% година по-рано, отчасти отразявайки намаляващите опасения, свързани с пандемията на коронавируса.

Проучването на Ipsos за отношението към бежанците е анкетирало 20 505 души от 28 държави, включително Австралия, Аржентина, Китай, Франция, Великобритания, Полша, Швеция, Турция и САЩ.

"Нагласите станаха по-благоприятни от миналата година в повечето от изследваните страни, което предполага, че кризата в Украйна е увеличила обществената откритост към бежанците и е обърнала някои от опасенията, породени от пандемията", каза IPSOS.

Конфликтът в Украйна принуди над 6,5 милиона души да избягат в съседни страни.

Доклад на ООН показа в четвъртък, че около 89,3 милиона души са били насилствено разселени по целия свят в резултат на преследване, конфликт, злоупотреба и насилие в края на 2021 г.

Оттогава милиони други са избягали от Украйна или са били разселени в рамките на нейните граници, като покачването на цените, свързано с блокирания износ на зърно, предизвиква опасения от мигрантски потоци от Африка и Близкия изток.