Архангел Михаил винаги е на пост

Ликът на предводителя на небесното войнство бди над войниците в Освободителната война

Мистика
18:03 - 07 Ноември 2019
15703
Архангел Михаил винаги е на пост

В България много църкви, параклиси, манастири носят името на Свети Архангел Михаил. Преклонението пред предводителя на небесното войнство има вековни традиции, а вярата в неговата подкрепа и закрила са извор на чудодейни излекувания и добри дела. Един от примерите за това е иконата на Архангел Михаил в ловешкия катедрален храм „Света Троица”.

Тя „пристига” в Ловеч по време на Руско-турската освободителна война. Войниците на императора я носят със себе си и тя им помага да спечелят решителната битка срещу османските орди след повторното завземане на града от войските на Рифат паша.

След победния край руските войници даряват иконата на Архангел Михаил на жителите на Ловеч. Днес тя се смята за най-строго пазената вещ в Ловеч. Съхранява се в метална каса до амвона на катедралния храм и се вади само за неделните служби.

Вярващите са убедени, че искрена молитва от сърце пред нея помага за изцеление от всяка лудост. Светото изображение премахва психически проблеми и дарява спокойствие и душевен мир.

Една от най-новите църкви в България – „Свети Архангел Михаил” в Асеновград, още преди официалното освещаване започва да прави чудеса. Храмът е издигнат за около две десетилетия с дарения, а за построяването му е „виновен” пророчески сън. В него сам Бог се явява на Николина Игнатова и й казва, че на мястото на стара къща трябва да се издигне храм с името на предводителя на небесното войнство.

В специалната книга са описани много случаи на оздравяване и оцеляване на хора от цяла България в асеновградската църква „Свети Архангел Михаил”. Над 20 са преборилите страшната диагноза рак. Много други са се излекували от пневмония, кисти, главоболие и още куп неразположения. Според местните свещеници здравето на болните хора се дължи на искрената им вяра и молитва. Чистото сърце и думите, изречени с цялата душа и бистър ум, са условие за оздравяване. Така светците-покровители чуват молитвите и помагат, казват поповете.

Жена на средна възраст била в кома, а лекарите казали на съпруга й да се готви за най-лошото. По съвет на жената, на която се дължи издиганетона църквата – Николина Игнатова, съпругът взима елей от криптата на храм „Свети Архангел Михаил” и го занася в болницата. Жена му се събужда от комата, а след време оздравява напълно. Днес тя е една от тези, които се грижат за църквата. За благодарност синовете й купуват двата кръста за купола.

Прободено с нож момче също е отписано от докторите, но оздравява с молитви пред чудотворната икона на Свети Спиридон, Свети Стилиян, Свети цар Борис-Михаил и Свети Атанас. Те започват да лекува много преди завършването на храма, като сред чудесата най-големи са тези на излекуваните от рак жени и мъже. Племенникът на Николина Игнатова успява да преодолее възпаление на белия дроб и бъбречни проблеми. Ученичка от Асеновград преспала една нощ в параклиса и се молила с родителите си, след което кистите й изчезнали. Кумецът на Николина, който пък имал рак на простатата, също се молил пред иконата и се излекувал на святото място.