Световна сензация: Май идва край на СПИН-а

Антиретровирусните лекарства най-накрая могат да сложат финал на епидемията

Здраве
20:14 - 03 Май 2019
5842
Световна сензация: Май идва край на СПИН-а

Ако са подложени на ефикасна терапия, серопозитивните не предават вируса на СПИН. Резултатите от ново изследване потвърдиха това виждане, изтъквано от години от организации за борба с ХИВ, и показаха значението на по-добрия достъп до лекарства, за да се сложи край на епидемията от СПИН, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Широкомащабното изследване продължило 8 години в 14 европейски страни и обхванало около 1000 двойки мъже, които правели незащитен секс, като един от партньорите е серопозитивен, но количеството на вируса ХИВ в кръвта му е неоткриваемо благодарение на употребата на антиретровирусни лекарства. Резултатите сочат, че нито един случай на предаване на ХИВ не е наблюдаван сред тези двойки.

Заключенията потвърждават онези, които бяха публикувани през 2016 г. и до които учените стигнаха по време на първата фаза от изследването. Нито едно заразяване не бе констатирано също при 1,3-годишното наблюдаване на здравословното състояние на 900 хетеросексуални и хомосексуални двойки, но учените бяха предпазливи в преценките си. Те смятаха, че не може да се изключи напълно рискът от предаване на ХИВ, особено при анален секс за продължителен период.

"Новите резултати доказват, че за гейовете, подложили се на антиретровирусна терапия, която свежда количеството на ХИВ в кръвта до неоткриваеми нива, рискът от предаване на заразата е нулев", заяви Алисън Роджър от Лондонсксия университетски колеж. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет".