Световни лидери поздравиха Киър Стармър за изборната победа

Джъстин Трюдо беше сред първите, които написаха послание

Свят
12:46 - 05 Юли 2024
1214
Световни лидери поздравиха Киър Стармър за изборната победа

Сигурността, миграцията и войната в Газа са сред въпросите, които световните лидери повдигнаха в поздравленията си, отправени до лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър за победата му на парламентарните избори в Обединеното кралство, предадоха Пи Ей Мидия и ДПА, цитирани от БТА.

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо беше сред първите, които написаха послание в социалната платформа „Екс“. Той посочи, че се надява да изгради "прогресивно, справедливо бъдеще" с лидера на лейбъристите - когото определи като свой приятел. "Поздравления, Киър Стармър, за историческата победа на изборите в Обединеното кралство", написа Трюдо.

"Предстои ни много работа, за да изградим по-прогресивно, справедливо бъдеще за хората от двете страни на Атлантическия океан. Нека се заемем с нея, приятелю", добави той.

Ключов въпрос, с който Стармър ще се сблъска в първите дни на премиерския си мандат, ще бъде войната в Газа, а израелският президент Ицхак Херцог подчерта, че очаква да работят заедно за връщането у дома на заложниците, отвлечени от „Хамас“.

"Изпращам най-сърдечните си поздравления на Киър Стармър", написа Херцог в „Екс“ и добави: „Докато той се подготвя да встъпи в длъжност като премиер на „Даунинг стрийт“, аз очаквам с нетърпение да работя заедно с него и новото му правителство, за да върнем нашите заложници у дома, да изградим по-добро бъдеще за региона и да задълбочим близкото приятелство между Израел и Обединеното кралство."

Херцог изрази и своята "най-дълбока признателност и благодарност" към отиващия си министър-председател Риши Сунак "за неговото управление и за това, че застана на страната на израелския народ, особено в този най-труден период".

Осем години след гласуването за Брекзит председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че победата на Стармър ще отбележи "нов цикъл" за Обединеното кралство, и отбеляза, че очаква с нетърпение да работят заедно по "общите предизвикателства".

"Поздравявам Киър Стармър за историческата изборна победа в Обединеното кралство", написа Мишел в „Екс“. "Европейският съюз и Обединеното кралство са изключително важни партньори, които си сътрудничат във всички области от взаимен интерес за нашите граждани. Очаквам с нетърпение да работя с Вас и Вашето правителство в този нов етап за Обединеното кралство. Ще се видим скоро на срещата на Европейската политическа общност на 18 юли във Великобритания, където ще обсъдим общите предизвикателства, включително стабилността, сигурността, енергетиката и миграцията", добави той.

Стармър ще бъде наблюдаван за подхода му към Русия след инвазията ѝ в Украйна, а Кая Калас, министър-председателката на руската съседна страна - Естония, сподели послание, в което подчертава "общата сигурност".

"Поздравления за историческата изборна победа, Киър Стармър", написа тя в „Екс“. "Естония и Обединеното кралство са най-силните съюзници и най-близките