Световните цени на храните се повишават за първи път от година

Скокът през април отразява по-високите цени на захарта, месото и ориза

Новини
12:43 - 05 Май 2023
2108
Световните цени на храните се повишават за първи път от година

Индексът на световните цени на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) към ООН се повиши през април за първи път от една година, но все още е с около 20 на сто под рекордно високото ниво от март 2022 г., отбелязано след нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Ценовият индекс на ФАО, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 127,2 пункта миналия месец срещу 126,5 пункта за март, съобщи агенцията днес. Стойността за март първоначално бе отчетена 126,9 пункта.

Базираната в Рим агенция заяви, че повишението през април отразява по-високите цени на захарта, месото и ориза, което компенсира спадовете в индексите за цените на зърнените храни, млечните продукти и растителното масло.

„Тъй като икономиките се възстановяват от значителното забавяне, търсенето ще се увеличи, оказвайки възходящ натиск върху цените на храните“, каза главният икономист на ФАО Максимо Тореро (на снимката).

Индексът за цените на захарта се повиши със 17,6 на сто спрямо март, достигайки най-високото си ниво от октомври 2011 г. ФАО заяви, че покачването е свързано с опасения от ограничаване на доставките след низходящи корекции в прогнозите за производство за Индия и Китай, заедно с по-ниски от очакваните по-рано резултати в Тайланд и Европейския съюз.

Докато индексът на месото се е повишил с 1,3 на сто на месечна база, цените на млечните продукти са отстъпили с 1,7 на сто, цените на растителното масло са паднали с 1,3 на сто, а индексът на цените на зърнените храни се е понижил с 1,7 на сто.

„Увеличението на цените на ориза е изключително обезпокоително и е от съществено значение Черноморската инициатива да бъде подновена, за да се избегнат всякакви други скокове при пшеницата и царевицата“, посочи Тореро, имайки предвид сделката за разрешаване на износа на украинско зърно през Черно море.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО прогнозира световно производство на пшеница през 2023 г. от 785 милиона тона. Това ще бъде малко под нивата от 2022 г., но все пак вторият най-голям резултат в историята.

„Перспективите за 2023/24 г. за производството на ориз по и южно от екватора са смесени, до голяма степен поради различното в отделните региони въздействие на феномена „Ла Ниня“, обясни ФАО.

ФАО повиши прогнозата си за световното производство на зърнени култури през 2022 г. до 2,785 милиарда тона от очакваните по-рано 2,777 милиарда - само с 1,0 процент по-малко от предходната година.

Световното потребление на зърнени култури през периода 2022/2023 г. се оценява на 2,780 милиарда тона, спосочи ФАО, което е спад от 0,7 на сто спрямо 2021/22 г. Световните запаси от зърнени култури до края на сезон 2022/2023 се очаква да намалеят с 0,2 на сто от началните нива до 855 милиона тона.