Световният държавен дълг - 246.5 трилиона долара!

Дълговете, натрупани от големите икономики е рекорден за мирно време

Новини
08:26 - 26 Септември 2019
2001
Световният държавен дълг - 246.5 трилиона долара!

Световният държавен дълг се е раздул неимоверно след последната финансово-икономическа криза и нивото му вече е рекордно за ситуация в мирно време. Анализ на Deutsche Bank показва, че големите икономики в света имат дългове средно над 70% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е невиждан от 150 години рекорд, като се изключи скокът около Втората световна война. Това, според Financial Times, повдига въпроса за устойчивостта на „купчината“ глобален дълг.

За разлика от по-ранните епохи, когато правителствата обикновено са имали излишъци по време на мирно време, натискът на съвременната демокрация и социални системи направи постоянните дефицити норма в много страни. Междувременно всеки, който се надява на повторение на голямото намаление, случило в периода 1945-80 г., когато съотношението на националния дълг към БВП на Обединеното кралство, Франция, Япония, Австралия и Канада падна с над 100 процентни пункта, може да бъде разочарован.

„Проблемът при устойчивото пресъздаване на подобен сценарий днес е, че ерата след Втората световна война отбеляза много по-високи нива на растеж на БВП поради благоприятната демография, следвоенното възстановяване и високия растеж на производителността“, заявява Джим Рийд от Deutsche Bank. Той твърди, че централните банки вероятно ще продължат пазарните си намеси, които дадоха възможност на правителствата да поемат повече дългове след кризата, може би дори да финансират директно разходите им с така наречените „хеликоптерни пари“.

„Всъщност не сме на милион мили от това“, казва той. „С агресивните си действия през последното десетилетие централните банки ефективно и непрекъснато се намесваха на пазарите на държавни облигации. Те може би са стигнали отвъд точката на връщане“, добавя Джим Рийд.

По данни на Bloomberg номиналният световен дълг към края на първото тримесечие на 2019 г. се оценява на 246.5 трилиона долара. Това представлява почти 320% от размера на глобалната икономика.