Световно изследване: В България се крадат тестове и маски

Здраве
20:10 - 22 Май 2020
6248
Световно изследване: В България се крадат тестове и маски

У нас са присвоявани тестове и лични предпазни средства, но като цяло България е на дъното по корупция и злоупотреби в здравеопазването по време на борбата с COVID-19, пише skener.news.

Това показва изследване на НЕМЕКСИС, проведено през април в 58 държави. Това е международна организация за борба с корупцията и злоупотребите в здравеопазването с централа в Берлин и клон във Вашингтон.

Според доклада злоупотреби, присвояване и корупция в здравните системи по света са влошили медицинските грижи за болните от COVID -19 и са допринесли за смъртта на доста от тях в една трета от държавите. Смъртни случаи в резултат от нередностите е имало в 33% от страните, а в Европа само в Италия, Испания, Франция и Англия, не и в България.

НЕМЕКСИС изтъква, че в половината от 58-те изследвани държави е имало силни изяви на разобличители, които в различна степен са пострадали от разкритията си. Изследването обхваща 76% от населението на света. В него има данни за 39 държави в Европа, включително България (без скандинавските, прибалтийските, Чехия, Словакия и Унгария, Беларус и Украйна).

„Това е първото в света голямо изследване за злоупотреби, корупция и прахосничество в здравеопазването във време, когато човечеството се бори с коронавирус“, пише д-р Пол Милата от управата на НЕМЕКСИС, който е съавтор на доклада.

По думите му оценката и степенуването на изследваните проблеми изискват специални познания, затова докладът се базира на данните от 512 експерти в службите за сигурност и организациите по места. „Те имат надеждни сведения от първа ръка и с тях НЕМЕКСИС е работила и преди. Резултатите ни настойчиво приканват властите за цялостни разследвания“, коментира д-р Пол Милата.

Най-масови са измамите и злоупотребите с лични защитни средства и облекла – има ги в 81% от страните, като в 62% има и черен пазар за тях. Втори по масовост са присвояванията на средства, предназначени за борба със заразата – има ги в 58% от изследваните държави.

Установени са 7 вида нередности: измами с тестовете, с личните защитни средства и с апаратите за обдишване; черен пазар; „менте“ оборудване; кибератаки срещу здравната система; присвояване на пари; подкупи за медици. Всяка от тези нередности е довела до появата на разобличители, до стачки и до човешки жертви. Докладът специално изтъква, че в САЩ и 7-те проблема са се откроили най-ярко в сравнение с останалия свят, като това важи особено за защитните средства и за наказанията за смели изказвания на длъжностни лица.

В 80% от държавите измамите и корупцията в здравните системи на фона на епидемията са оценени като „много големи“ (59%) или „големи“ (21%). България е сред страните, в които е имало присвоявания при тестовете и личните защитни средства, но не и при медицинска апаратура. У нас не е имало черен пазар за тях, нито пък са пробутвани ментета.

Вземане на подкупи от длъжностни лица и медици са регистрирани в 14 държави, сред които САЩ, Франция и Италия, но не и България. Стачки (откази на лекари и медицински сестри да ходят на работа заради нередности) е имало в 46% от страните, включително и в България, Сърбия, Англия, Франция, Италия, Турция и Полша.