Свиленски след изключването от БСП: Вигенин, Зафиров и Гуцанов са превратаджии

Според Георги Свиленски Атанас Зафиров не може да регистрира партията в ЦИК

Топ
08:15 - 02 Септември 2024
2522
Свиленски след изключването от БСП: Вигенин, Зафиров и Гуцанов са превратаджии

Напрежение за регистрацията за изборите има и при БСП. В "Денят започва" изключеният вчера от партията Георги Свиленски заяви, че временно изпълняващият функциите председател Атанас Зафиров не може нито да регистрира партията в ЦИК, нито да провежда разговори за коалиция за изборите. Причината - в актуалното състояние, издадено от съда, фигурира името само на Корнелия Нинова.

Вигенин, Зафиров и Гуцанов са превратаджии, заяви още Свиленски, които заедно с Корнелия Нинова, Иван Ченчев и Крум Дончев вчера бяха изключени от Националния съвет на партията.

"105 гласа нямаше в Националния съвет. Това разбира се, са детайли, но за нашите членове, симпатизанти, за вашите зрители, е важно да се знае, че това решение беше взето без кворум, не повече от 72 човека гласуваха за изключването и на 4-ата членове на Националния съвет. На три пъти заявена проверка на кворума водещият евродепутат, европолитик Кристиан Вигенин отказа, защото видимо вижда, че в залата няма толкова хора. Така че, могат да кажат, че се присъствали и 200, и 300 човека. Преброили сме ги, заснети са, 72-ма са. За да бъде валидно такова решение, трябва да са 95, но това е по-малкият проблем. Питате ме дали съм добре. Добре съм. Не мога да приема само морален съдник на моето партийно поведение да бъде Атанас Зафиров, да бъде Кристиан Вигенин, защото аз съм 35 години в тази партия. 35 години съм работил за тази партия. 35 години познати, семейство, близки, членове, другари сме работили в един екип и изведнъж се появява един Атанас, Зафиров, и казва, ще изключим Свиленски, Нинова, Ченчев, Крум Дончев, без аргументи, без мотиви."

Според Георги Свиленски поведението на Вигенин, Зафиров и Гуцанов е недопустимо.

"Ето сега моето участие при вас в телевизията, това се брои за саботаж. Т.е. когато народния представител ходи по медиите и обяснява политиките на партията, в главите на тези трима новоизлюпили се ръководители, предатели и превратаджии Вигенин, Зафиров и Гуцанов това се води саботаж срещу партията, защото не е седнал Зафиров на този стол. Аз една дума няма да кажа срещу партията. Една дума няма да ме чуете да кажа срещу всеки един партиен член. Но пак казвам, няма да позволя хора самозабравили се, самонастанили се временно на позициите, които са в момента, да дават оценка и да решават съдбата на стотици хиляди социалисти."

"За първи път от 35 години, при всичките протести, при всичките катаклизми, които е имала държавата и партията, аз с очите си за първи път видях полиция на "Позитано", която не пуска социалисти да влязат вътре. За първи път видях в залата да има охранителна фирма, която не знам какво трябваше да пази. За първи път, казвам ви, аз съм 20 години член на Националния съвет, такова нещо не се е случвало. Започна всичко тогава, когато партията беше превзета отвътре. Когато трябваше да смени поведението си, когато трябваше да смени посоката си на поведение, когато хванаха тези трима човека, отвориха вратите на Позитано отвътре и това, за което ние се борихме, това, за което ние пазихме, това, за което ние се опитвахме да предпазиме и партията, и членовете, за съжаление, те го проиграха.

Според Свиленски подадената оставка на Корнелия Нинова е необратима.

"БНТ: Корнелия Нинова нали подаде оставка? Това не означаваше ли и промяна в ръководството?

- Това означаваше да бъде свикан Конгрес. Между другото, вчера тя беше внесла такава точка. Защото това е реда. Подаваш оставка, Конгрес, констатиране на оставката, пряк избор, нов председател. Оставката на Корнелия Нинова е факт. Тя е необратима. Аз ви казвам какъв е реда. Има всяка година конгрес, но тази година още не е имало. Сега виждаме в тези хора страх от Конгреса, вече от 700 делегати. Тях ги е страх да съберат Националния съвет. Това беше третия опит и пак горе-долу не можаха да съберат кворум. Така че, страхът от това да се срещнеш с членовете си и да използваш само силата на това, че си член на Националния съвет и че някой те е поставил горе на стола да ръководи заседанието, няма как да води до добри резултати."
Утре ще се подписва споразумение за обединение вляво.

"БНТ: Защо сте против едно такова ляво обединение? Против ли сте?

- Защото това обединение, което се пропагандира с тези хора, които 10 години или не 10 години, 10 избора, 5-6 години работят срещу БСП, работят срещу социалистите, срещу членовете на БСП, срещу политиката на партията, която 7 години ни е защитаваме в парламента, с тези хора не можеш да направиш ляво обединение. По места те са работили против БСП. Когато са работили против БСП, няма как да се събереш с тях. Как като във всяка една община, те ще имали алтернативни кандидати. Ще го видите много скоро, как си го представяме. Точно такова каквото трябва да бъде. Лява коалиция, патриотична коалиция, българска коалиция с кандидати за народни представители, посочени от партиите, от структурите, не поставени от някой друг, с хора защитаващи интересите на България. И това ще стане съвсем скоро.
Свиленски обобщи, че на изборите ще се яви едно БСП, което ще бъде част от коалиция.

"БНТ: Коя коалиция?

- Ще събере подписи, ще се регистрира. Не мога да ви кажа, изчакайте спокойно и ще разберете."