СЗО призова за по-високи данъци за алкохола

Свят
14:42 - 07 Декември 2023
1291
СЗО призова за по-високи данъци за алкохола

Световната здравна организация призова страните да увеличат данъците върху алкохола и сладките напитки, за да се противопоставят на негативните им ефекти върху глобалното здраве.

Повишаването на акцизите върху алкохола и подсладените напитки е най-ефективният начин за намаляване на потреблението, като същевременно се генерират приходи, се казва в изявление на СЗО.

В световен мащаб около 2,6 милиона души умират от пиене на алкохол всяка година и повече от 8 милиона умират от нездравословна диета, каза организацията.

Повечето държави използват недостатъчно данъчното облагане като инструмент за подобряване на общественото здраве, каза СЗО.

По-високите данъци биха могли също да действат като стимул за разработването на по-здравословни продукти, като същевременно предотвратяват проблемите и неинфекциозни заболявания като рак и сърдечни заболявания.

СЗО установи, че в повечето страни алкохолните напитки са станали по-достъпни с времето. Групата цитира проучване от 2017 г., което показва, че увеличаването на цените на алкохола с 50% може да предотврати повече от 21 милиона смъртни случая и да генерира почти 17 трилиона долара за 50 години.