Таен план на папата и Вартоломей : Православни и католици с общ Великден

През 2025 г. датите на най-големия християнски празник съвпадат - 20 април

Актуални новини
18:15 - 17 Октомври 2024
3225
Таен план на папата и Вартоломей: Православни и католици с общ Великден

Православните християни и католиците много скоро може да се радват на общ Великден. Източните християни, представяни от Вселенската патриаршия със седалище в Истанбул (Константинопол), и западните християни, водени от Ватикана, са все по-близо до намиране на решение за общо празнуване на най-големия християнски празник. 

В момента е в ход такъв план между Вартоломей и папа Франциск и някои други от православните поместни църкви, тръбят запознати в италиански религиозни форуми. Гръцкото правителство е застанало зад идеята, пише вестник "Телеграф".

Неслучайно тази година се състоя и първото посещение на гръцки министър на образованието и религиозните въпроси във Ватикана, отбелязва и гръцката медия „Прототема“ в статия по въпроса. Малцина подозират, но

2025 година е знаменателна, защото тогава ще съвпаднат датите на православния и католическия Великден – на 20 април. Идеята обаче била от този момент нататък Пасхата да се закове и да важи за всички християни на планетата.

Или както проповядва папа Франциск: „Великден принадлежи на Христос, а не на нас и на смъртните ни календари“.

Броженията срещу това идват от различни страни: от църкви, близки до Руската патриаршия, от редиците на атонски монаси, но и от политици и поддръжници на ултраконсервативни фракции и дори на крайната десница. Всички тези сили принципно се противопоставят на всеки опит да се сближат „чистите православни“ със „схизматиците, еретиците“ и т.н., както обикновено се очернят католиците.

Все повече се налага изводът, че намерението, споделено нееднократно от Негово Светейшество патриарх Вартоломей с примаса на Ватикана Франциск за постоянно съвместно празнуване на Великден и общение на милиони вярващи в Христос, е въпрос, който не засяга само литургични или доктринални въпроси, а политически.

Някои обвързват общия Великден с продължаващите геополитически сътресения, особено по отношение на Руско-украинската война. Други коментират, че процесът на сближение между Константинопол и Рим би улеснил формирането на единен християнски фронт срещу опасната радикализация на част от ислямистите.