Тафров се проваля по  "схемата  Кунева" 

Тъмносиният Светослав Малинов го измества с преференция  

Ексклузивно
15:53 - 12 Февруари 2019
1688
Тафров се проваля по "схемата  Кунева" 

Евродепутатски скандал в зародиш зрее в редиците на „Да, България” и ДСБ, научи LUPA. Бомбата вероятно ще гръмне следващата седмица при подреждането на общата листа на хората на Христо и Иванов и ДСБ за предстоящите евроизбори. Въпреки че „Да, България” се провъзгласи за „гравитационен център” вдясно, направи електронен вътрешен избор и избра дипломата Стефан Тафров за свой кандидат, нещата може да се обърнат в полза на ДСБ на самите избори.

Заради началническия нрав на Христо Иванов, който командва цялата коалиция, най-вероятно тъмносиният Светослав Малинов ще бъде подреден втори в листата. Малинов обаче е на път да си осигури втори евродепутатски мандат с преференция, тъй като тъмносините и техните привърженици със сигурност ще гласуват за него.

„Всичко говори, че отново ще се задейства „схемата Кунева” от миналите избори. Меглена Кунева бе първа в листата, но Светослав Малинов я измести заради преференцията и стана евродепутат”, обясниха пред LUPA десни политици, убедени в този развой на събитията. Това обаче ще се случи само ако дясната коалиция се разшири с друга партия, например СДС, защото за да се вкара евродепутат в парламента в Брюксел, са нужни 150 000 гласа.

Засега не е ясно дали „Демократична България” в сегашния състав – „Да, България”, ДСБ и Зелените може да съберат толкова гласове. За вътрешния избор, на който бе избран Стефан Тафров, гласуваха общо 5900 души, което е твърде малко, отбелязаха наблюдатели на процесите вдясно.

Христо Иванов обаче на всяка цена държи да спечели техният представител – Тафров и не би се примирил да спечели човекът на ДСБ, тъй като смята партията си за водеща вдясно, а останалите за „втора ръка”, ядосват се костовистите.

Те още не са забравили как Иванов отказа коалиция с ДСБ на парламентарните избори, така разпокъса десницата и всички малки партии вкупом претърпяха пълен провал и изобщо не влязоха в парламента. Иначе водачът на „Да, България”  Христо Иванов не спира да тръби, че не иска да се разпиляват гласове в бъдещата европейска листа и затова ще се водят преговори с формации извън състава на „Демократична България”.