Тайван осъди "еднопартийната диктатура" на Китай

Пекин твърди, че територията на демократичен Тайван е част от китайската държава

Свят
13:20 - 01 Октомври 2019
1545
Тайван осъди "еднопартийната диктатура" на Китай

Правителството на Тайван осъди "еднопартийната диктатура" на Китай в деня на 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република, като предупреди, че държавата е заплаха за мира и се опитва да намери извинение за военната си експанзия, информира "Ройтерс".

Китай отбеляза годишнината с пищен военен парад на площад "Тянанмън" в Пекин.

Националистите избягаха в Тайван през 1949 г., след като изгубиха гражданската война с комунистите. Китай твърди, че територията на демократичен Тайван е част от китайската държава, но Пекин никога не е използвал военна сила, за да го постави под контрола на Китай.

Президентът Си Дзинпин, който изнесе реч по време на военния парад в Пекин, обяви, че Китай ще насърчава мирното развитие на отношенията си с Тайван и ще "продължи борбата за обединение на родината".

Но тайванското правителство, отговаряйки на коментарите на Си и на проведения парад, отвърна, че Тайван никога няма да приеме формулата "една държава - две системи", както е с Хонконг и Макао.

"Китайската комунистическа партия 70 г. вече упорито прилага еднопартийната си диктатура, концепция на управление, която нарушава демократичните ценности, свободата и човешките права, което води до рискове и предизвикателства пред развитието на континентален Китай", подчертават от Тайпе.

Приказките за обединение са само извинение за военна експанзия, която сериозно заплашва регионалния мир, световната демокрация и цивилизация, поясняват още.

Властите отбелязват, че Тайван е демокрация от повече от 30 г. и Китай трябва да използва този момент за размисъл и да натиска за демокрация.

Оцеляването и развитието на Китай не е свързано с един човек или една партия, смята правителството на Тайван и допълва, че страната няма да приеме позицията на Китай.