Такситата излязоха на протест 

Жълтите коли се бунтуват срещу руския "Юбер" "Максим"

У нас
16:01 - 21 Март 2019
1075
Такситата излязоха на протест 

До месец и половина дейността на интернет платформата за наемане на таксита „Максим“ може да бъде спряна, заяви пред БНР зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. Това се случи, след като таксиметровите шофьори излязоха на протест в София срещу платформата. Те се бунтуват срещу нелоялната конкуренция на „Максим“. Протестното шествие започна в 14 часа на 7-и км на „Цариградско шосе“ в бус лентата в посока Враня и приключи около 16 часа на площад „Александър Невски“.

Според организаторите на протеста чрез интернет платформата се извършват нерегламентирани превози на пътници. Подадени са и сигнали до Комисията за защита на конкуренцията, НАП, прокуратурата и МВР, посочи Кирил Ризов, председател на Сдружение „Съюз такси“:

Той разкритикува системата, като обясни, че разходите за нерегламентиран автомобил е 2/3 по-малко, което означава, че могат да си позволят дъмпинг и всичко останало.

„За таксиметров превоз трябва да бъдат изпълнени определени искания. Трябва да има удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници и към него да бъдат вписани автомобили, които отговарят на определени изискания, за да бъдат вписани. Трябва да има разрешение от съответната община за такъв превоз. Такси „Максим“ имат удостоверение за регистрация, към което са вписани два броя автомобили. Фирмата е вписана в Пловдив, но няма разрешение от община. От лятото на миналата година за този проблем се работи. Водачите никой не ги знае на какви условия отговарят. За потребителите това е изключително рисково. Това е нелоялна конкуренция“, обясни пред националното радио Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Преди протеста си представители на браншовите организации, се срещнаха в Народното събрание с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, която обясни, че проблемът пред спирането на нерегламентираната таксиметрова дейност е в събирането на доказателства, за да може Комисията за защита на конкуренцията да се намеси.