Танцьорка шашна "България търси талант"

Кристина Шидерова е единствената българка, участвала в престижния конкурс „Талант Мадрид“ в Испания

През ключалката
15:59 - 01 Ноември 2019
29132
Танцьорка шашна "България търси талант"

Танцьорката Кристина Шидерова, която вдигна на крака публиката на „България търси талант“ в събота и си спечели три пъти „ДА“ от журито. Тя призна, че танцът е универсален език. Шидерова сподели, че емоцията на сцената на "България търси талант" е великолепна и не е иискала изпълнението й да свършва.

Желанието й да представи модерния танц през собствената си интерпретация и свобода на хореографията, е допълнила с авторския си костюм. Тя сподели, че това не е първият й опит да се изяви пред милионната аудитория на формата. Когато е била на 17 години, Криси стига до телевизионните кастинги, но претърпява инцидент, в който чупи предните си зъби.

Това обаче не е я е пхречупило, а я е мотивирало да натрупа солиден опит. Тренирала е активно художествена гимнастика и има над 50 купи и медали. Твърди, че и до сега практикува, макар и в сферата на изкуството, избягвайки строгостта на правилата на спорта.

Затова решава да се изяви със свой собствен стил, който й позволява изява на въображението. И подчерта, че именно това е подготвила за Ицо Хазарта, Катерина Евро, Славена Вътова и Любен Дилов-син -уникална комбинация от стилове.

Завършила е Кралската консерватория по професионални танци в Испания със специалност съвременен танц. Въпреки, че започва да учи езика едва месец преди да кандидатства и има проблеми с езиковата бариера, тя успява да премине четирите изпита и става част от реномираната академия. 

След това решава да докаже на преподавателите, че може да възприеме материала по-бързо от редовния, 6-годишен, курс на обучение и завършва с година по-рано. Там представя и първите си авторски хореографии, които са с музиката на българския етно-ембиънт формация Исихия, както и фолклорни класики като „Зайди, зайди, ясно слънце“.

Кристина е и единствената българка, участвала в престижния конкурс „Талант Мадрид“ в Испания. Там печели вота на публиката сред 150 участници. Работила е в музикални театри в Португалия, Германия, Испания. Завръща се, защото обича България и силно вярва, че може да запълни една не толкова развита ниша у нас  – модерните танци. Тя съвсем скоро ще представи изцяло нов проект в колаборация с Искрата и под новия си артистичен псевдоним - Китана.