Таня Андреева хвърли бомба: Ще затваряме училищата

Бившият здравен министър с мрачни прогнози за Covid-19 ужаса

Здраве
12:59 - 24 Октомври 2020
10653
Таня Андреева хвърли бомба: Ще затваряме училищата

Предстои да се въвеждат все по-строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса у нас, прогнозира бившият здравен министър Таня Андреева в „Тази събота“ по Би Ти Ви.

Имаме най-меките мерки в Европа, а всяка една мярка, когато не е приета навреме, ще се възприеме като по-тежка, заяви Андреева.

Според нея държавата не е направила план за действие навреме, а причината е, че не е направен анализ кое се е променило от пролетта и лятото и настоящия сезон, който е благодатен за респираторните вируси.

Андреева е категорична, че трябва да се ограничи престоят на хората на закрито в неконтролируема среда, а такава са именно нощните заведения.

„Икономиката ни от заведенията и дискотеките ли зависи?“, попита бившият здравен министър.

Същото се отнася и за училищата, които според нея трябва да бъдат затворени. Децата са пощадени от този вирус, карат го безсимптомно, но го пренасят на възрастните. Има много заразени учители и скоро може да имаме криза с персонала в училищата, както имаме с медиците в болниците, прогнозира Андреева.

По нейните думи вече отдавна сме излезли от етапа на клъстерното разпространение на заразата и вече всеки ще има познати, които са заразени с коронавирус.

В „Шейново“, където работи тя, също има 5-6 болни медици, но работата в болницата продължава при спазване на всички противоепидемични мерки.

Вече е доказано, че коронавирусът не се предава през плацентата и болни родилки се сдобиват със здрави деца, каза Андреева.

В „Шейново“ се наблюдава „бейби бум“, който вероятно се дължи на факта, че покрай пандемията двойките прекарват повече време заедно, каза Андреева.