Търговците слагат шокиращи надценки, пресните картофи удариха 12 лв. за кило!

Основните храни са най-скъпи в Пловдив, а най-евтини - в Бургас

Новини
20:30 - 21 Март 2023
4002
Търговците слагат шокиращи надценки, пресните картофи удариха 12 лв. за кило!

Цената на пресния картоф е по-висока, защото сега започва да излиза на пазара обясняват производителите. От Комисията по стоковите борси и тържища казват, че тези цени между 8 и 12 лева за килограм ще се запазят, докато не започне масовото предлагане.

При обикновените картофи цената е около 1,16 лева за килограм или с над 20 стотинки повече от миналата година.

На пазара в столичния квартал “Люлин” картофи срещу 12 лева са непосилни за Дарина.

“Може би ще започне с такава цена, но след това ще спадне цената според търсенето”, каза тя в ефира на Би Ти Ви.

На щанда на Атанас Дюлгеров пресните картофи струват почти 10 лева. “Нормално е за пресния картоф да е такава цената, защото има повече труд, отглежда се в оранжерия, завива се”, каза търговецът.

Поевтиняване може да се очаква до два месеца, казват производителите.

“Пресният картоф сега започва да излиза, да го вадят и цената по пазарите върви между 8-9 лева на килограм", каза производителят Александър Николов.

“Винаги, когато излиза пресният картоф е с пъти над цената, която е характерна за продукта. Реалната цена е каквато и на стария - 1,16 лева за килограм на едро или около 1,25-1,30 лева за килограм на дребно”, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Производството на храни у нас намалява, а вносът расте. Това е една от причините за инфлацията според Асоциация "Активни потребители".

“Как може да има ниски цени, като няма продукция. Ако не се предприемат дългосрочни политики за стимулиране на родното производство, нищо добро не ни чака”, каза изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Ще се следи по-отблизо и пътят на храната от производителя до търговеца, обеща държавата.

"Ще трябва всеки търговец по веригата съответно да регистрира в единна система всичките количества храни, независимо къде са отишли”, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев.

По отношение на неяснотите в стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони, срещу които земеделци в Горна Студена протестират, министърът каза, че е предвиден преходен период, в който вместо глоби те ще получават забележки.

Цените на храните са основна тема у нас в последните месеци. Те имат тенденция да растат у нас, а скоро правителството обяви, че взима мерки със спекулацията. Оказа се, че някои големи магазини слагат шокиращи надценки на цените на храните.

Средната цена на килограм захар е около 2.70 лева, такава е цената в София. Най-евтина е захарта в Бургас - 2,30 лева, а най-скъпа - в Пловдив - 3 лева.

Пакет брашно от 1 кг средно струва 1,40 лева. В София и Бургас то се продава за 1,50 лева, в Пловдив - за 1.90 лева, а най-скъпо е в Силистра, където стига до 2.10 лева.

Олиото в София струва 4.90 лева, горе долу такава е и цената в Силистра. В Бургас цената му е най-ниска - 3.90 лева, а в Пловдив най-висока - 5 лева.

При сиренето и кашкавала ножицата в цените е много разтворена.

При сиренето килограмът е най-евтин отново в Бургас, където се продава за 9.50 лева. Средна е цената му в София, Благоевград и Силистра, около 13-14 лева за кг. В Пловдив килограмът започва от средните цени за страната и стига до фрапиращите 23 лева на едро.

Подобно е положението и при кашкавала. Средната му цена е 18 лева на килограм. Отново най-евтин е в Бургас, където се продава срещу 10 лева на кг., а най-скъп в Пловдив, където цената стига до 25 лева.

Цената на каймата е около 8 лева на кг. Този път най-евтина е в Добрич - 5.50 лева, а най-скъпа в Силистра - 11 лв. на килограм.

Като цяло може да заключим, че повечето основни храни са най-скъпи в Пловдив, а най-евтини в Бургас.