Тарикати искат пароли на банкови карти след ваксинация

Актуални новини
13:45 - 04 Октомври 2021
2121
Тарикати искат пароли на банкови карти след ваксинация

В Русия източват дебитни карти под предлог, че сканират QR код за ваксина. Там зачестяват сигналите за изтеглени пари от измамници, които казвали, че QR кодът след ваксинация срещу COVID-19 трябва да се свърже с картата, пишат световните медии.

Няколко пенсионери са съобщили в полицията, че са получили обаждане от лица, представящи се за служители на Министерството на здравеопазването и на пенсионното управление. Те обяснявали, че след ваксинацията срещу коронавирус е необходимо QR кодът да се свърже към банковата карта, за което е необходимо да се съобщи парола от смс.

В някои от случаите измамниците успявали да заблудят жертвите си и източвали пари от банковите им карти. Един от получилите обаждане, се усъмнил и блокирал навреме картите си.

Полицията в Москва е образувала наказателно дело за кражба. На официалния уебсайт на Министерството на здравеопазването на Москва беше публикувано съобщение.

В него се обяснява, че полученият QR код след ваксинация няма нищо общо с банковите или социални карти и всеки опит да бъдат свързани е измама. И призовават гражданите, които получат такива обаждания, да се свържат с полицията и да не предоставят личните си данни.