ТАРИКАТИ! Служебните продали лукс вила във Велинград за 50 бона

Настоящият здравен министър Христо Хинков дава предшественика си на прокуратурата

Политика
11:33 - 28 Септември 2023
12547
ТАРИКАТИ! Служебните продали лукс вила във Велинград за 50 бона

За жълти стотинки е продал луксозна вила на два етажа в двора на белодробната болница във Велинград служебния кабинет. Обявеният търг е с първоначална цена от 40 900 лв. без ДДС със стъпка на наддаване 2045 лева. Подобни тузарски имоти обаче се вървят много над тази сума. Настоящият здравен министър Христо Хинков е сезирал прокуратурата и настоява процедурата по приключването на търга да бъде незабавно прекратена.
 
Става дума за двуетажна вила в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофтизиатрични заболявания "Света Петка Българска” във Велинград. Тя е била продадена на търг срещу нищожната сума от 51 125 лева за завидните 132 кв. м. Става въпрос за т.нар. вила на управителя, която представлява двуетажна масивна жилищна сграда със сауна и джакузи. Чрез търга на практика апетитният имот попада в ръцете на частен собственик.

На първо място в порочния търг, обявен от служебното правителство на Радев на 26 април, е класирано физическото лице Виктор Рашев с цена от 51 125 лв., а на второ място фирмата Йовнов ЕООД на строителния предприемач и плажен концесионер Кирил Йовнов.

Продажбата е разрешена с решение на служебното правителство на Гълъб Донев от 26 април по предложение на Министерството на здравеопазването, което тогава се управлява от д-р Асен Меджидиев. Основният мотив за обявяването на търга е, че имотът не се ползва от 15 г. от болницата, не се инвестира в строително-монтажни дейности по интериора й. 

При проверка на министерството на здравеопазването в редовния кабинет на Денков, става ясно, че имотът е в много по-добро състояние отколкото се твърди в изнесената от служебното правителство информация. Нещо повече - проверка на Биволъ на практика показва, че се предлага в няколко сайта за хотели. Изданието се позовава на информация от брокери, според които реалната цена на подобна вила сред парк в супер лукс състояние, е поне 300 000 евро. 

Действията по стопанисването и отдаването на търг от страна на болницата, вече са обект на прокурорско разследване.