Търновската Коституция става на 140 години

Конституционният съд прави изнесено заседание в Търново в чест на кръглата годишнина

Новини
09:04 - 15 Април 2019
1714
Търновската Коституция става на 140 години

Започват честванията на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. Въпреки че е приета официално на 16 април и тази дата е и професионален празник на юристите, във Велико Търново празничната програма за годишнината започва ден по-рано.

По тържествения повод днес от 17 часа в залата на Учредителното събрание тържествено заседание ще проведе Конституционният съд на България, където се очаква и слово на държавния глава Румен Радев.

Президентът ще връчи почетен плакет "Св. св. Кирил и Методий“ на Народно читалище "Надежда-1869“  по случай 150 години от създаването на културната институция.

В пленарна зала на Народното събрание пък ще се проведе финалната дискусия от Националното състезание по водене на парламентарен дебат за ученици и студенти. Младежите ще говорят по темата „Лисабонският договор успешно замества договора за европейска конституция и не пречи на задълбочаването на европейската интеграция“. Парламентарният лидер на герберите ще награди победителите.

Кулминацията на честванията ще бъде на 16 април, когато парламентът ще заседава тържествено в залата на Учредителното събрание. Началото на заседанието е 10,50, когато ще се проведе възстановка на събитията от 1879 г.

Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедрален храм "Рождество на Св. Богородица“ в 09.00 часа.

Тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще започне в 20:30 часа на площад "Цар Асен I”. Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина“.