Търсенето на кредити от фирми в еврозоната е най-ниското от 20 години

ЕЦБ изглежда се унесе във вдигането на лихвите и резултатът е налице

Новини
17:39 - 25 Юли 2023
2138
Търсенето на кредити от фирми в еврозоната е най-ниското от 20 години

Банките в еврозоната отчитат по-рязък от очаквания спад при търсенето на кредити от страна на бизнеса - до най-ниското ниво от 20 години насам, показва новото проучване по въпроса на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Тримесечното проучване на ЕЦБ сред банките също така отчита известен спад при търсенето от страна на домакинствата на ипотечни и на други кредити.

"Банките отчетоха силно нетно намаление на търсенето на заеми от страна на фирмите или теглене на кредитни линии през второто тримесечие на 2023 г., което доведе до спад на кредитирането до най-ниското ниво от началото на проучванията през 2003 г.", посочва ЕЦБ.

Банковият сектор обяснява този значителен спад при търсенето на заеми с нарастващите лихви и намалелите потребности от инвестиционно финансиране.

Всички това може да засили призивите към ЕЦБ да обмисли спиране на повишаването на основните лихви в бъдеще, смятат експерти.

Проучването на ЕЦБ също така отчита и че повече банки са "затегнали" своите условия за отпускане на фирмени кредити през второто тримесечие. Очаква се посочената тенденция за фирмените заеми в еврозоната да продължи и през третото тримесечие, макар и с по-умерени темпове.

В същото време, кредитните условия за заеми за домакинства за покупки на жилища се очаква да останат непроменени.