Тази калпава маркировка ли уби хората на "Струма"? (СНИМКИ + ВИДЕО)

Общество
14:12 - 23 Ноември 2021
10318
Тази калпава маркировка ли уби хората на "Струма"? (СНИМКИ + ВИДЕО)

Слаба маркировка за наличието на уширение заради чешма и частен път до две кариери в района на село Боснек, Пернишко, може да са причината за фаталната катастрофа, отнела живота на 46 души, сред които 12 деца на АМ "Струма" тази нощ. 

Софтуерният специалист Димитър Димитров показа нагледно във фейсбук какво може да се е случило в 02,00 часа, когато автобусът на македонската фирма "Беса Транс" се удря и пламва като факла на връщане от екскурзия в Истанбул. 

Само преди ден мъжът е минал по същия участък и с помощта на видеорегистратора си е заснел проблемния участък от лот 1 на аутобана. 

"Ето как изглеждаше ден преди трагедията участъкът от магистрала "Струма". Поставете се на мястото на водач на автобус: шофирате по двулентов скоростен път с една аварийна лента. В един момент лентите за движение стават три без никаква вертикална маркировка, указваща, че "третата лента" има някакво друго предназначение.

Като професионалист и съвестен водач, отговорен за 50 съдби, Вие "заставате" там, където е мястото на Вашето превозно средство - в най-дясната лента. След завоя осъзнавате, че маркировката Ви е подвела, но вече е късно. Правите всичко, което е по силите Ви, но Вашата съдба и тази на още 50 невинни души вече е предопределена. Корупцията убива", пише той. 

Справка на Lupa.bg в сателитните снимки на търсачката "Гугъл" показва, че уширението е изградено заради чешма в района, но точно там е вдигнат и черен път за камиони, които да стигат и излизат към и от 2 кариери на 2 частни фирми - Ейч Би Минералс и Атмикс ООД, за което алармира по-рано днес и служител от пътното управление на Перник Васил Пиргов. 

Табела за наличието на чешма има преди уширението на магистралата. Но пътен знак Е18 не представлява предупредителен или забранителен знак, а е само информативен според правилника по прилагането на Закона за движение по пътищата.