Театралният фестивал „Данаил Чирпански“ среща в Стара Загора талантливи студенти от 7 държави

Официалното откриване на 27 септември включва няколко събития из различни локации на града

Култура
09:09 - 26 Септември 2024
1072
Театралният фестивал „Данаил Чирпански“ среща в Стара Загора талантливи студенти от 7 държави

За четвърти път Стара Загора приютява Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“. От 27 септември до 1 октомври студенти от академии по изкуствата от 7 държави ще представят своите дипломни спектакли като част от основната програма. Жителите и гостите на града на липите ще могат да се насладят на всеки от тях със субтитри на български език и при вход свободен.

Фестивалът се роди през 2017 г., като събитие в памет на приятел и колега на организаторите – Данаил Желев-Чирпански – студент по Актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, който загина в катастрофа година по-рано. Вдъхновени от неговия дух, енергия и любов към театъра, те решават да създадат форум, който дава пространство за среща на млади артисти. Данаил е роден в Чирпан, но е живял в Стара Загора и е участвал в Младежката театрална студия "Сцена 99".

Основатели на фестивала са творци и пиар специалисти - Мирена Керезова, Йоанна Темелкова, Мила Люцканова, Теодора Лазарова, Никея Петрова. В екипа са и Ивелина Колева и Катерина Стоянова.


Официалното откриване на фестивала на 27 септември включва няколко събития из различни локации на града: откриване на изложба “Полетът – портрети за слушане” на НИШКА колектив в Къщата на Архитекта в 17:00 часа; концерт на група Сечуан пред Културен център Стара Загора в 18:00 часа; веднага след него – цирков пърформанс на Lords of Dreams; спектакъл “Историята на Лари” на Мориц Праксмарер от Швейцария, създаден в Академията по изкуства в Берн, награден с наградата Greenhorn на престижния швейцарски фестивал Фигура 2024 – в 19:00 часа, последван от официална церемония в Културния център.

За финал в първия ден на фестивала всички жители и гости на града ще се насладят на концерт на група REWIND! и Владимир Михайлов в 21:00 часа на открита сцена пред Общината.

Основната програма на фестивала започва на 28 септември (събота) от 17:00 часа в Културен център с възпитаниците на Национална академия за театрално изкуство в Краков, Клон Вроцлав, Полша, които ще представят ”Изоставени” от Малина Пшеслуга. От 20:00 часа в Куклен театър Стара Загора публиката ще види “поколение снежинка” на Университет Бабеш-Боляй, Факултет по театър и филм, Клуж-Напока, Румъния.

Програмата в неделя, 29 септември, започва в Куклен театър Стара Загора отново в 17:00 часа със спектакъла на Нов български университет, България, “Времеобичане” по текстове на Георги Господинов, с режисьор Василена Радева. В 20:00 часа на сцената на Културен център излизат студентите от Университет за приложни науки Новиа, Якобстад, Финландия, с представлението “Следите на Антигона”.

В началото на седмицата, 30 септември, в 17:00 часа ще бъде представен “ДА ЗАСТРЕЛЯШ СНЕЖАНКА” на Академия Димитри, Швейцария, в Куклен театър Стара Загора. В 20:00 часа в Културен център публиката ще може да се насладим на “Студеното дете” от Мариус фон Майенбург на студентите от Академия за сценични изкуства, Прага, Чехия.

Октомври започва театрално в 14:30 часа в Куклен театър Стара Загора с последното представление от фестивалната програма „Ул. Вьорьосмарти 13, приземен етаж, 2а“ на Freeszfe Society, Будапеща, Унгария.

Тричленното жури на тазгодишното издание се състои от режисьора, преводач и автор Гергана Димитрова (България), режисьора Ботонд Над (Румъния) и танцьора, хореограф и преподавател Уршула Тержан (Словения).

По време на фестивала ще се случат още културни събития. Участниците ще се включат в уъркшопи и дискусии, с които ще могат да усъвършенстват своите умения и да обменят международен опит. Музикалните събития ще бъдат концерти на групите Free4All и Ша-ша. А на 29 септември, неделя от 22:00 часа в “В гората”, ще има специална прожекция на дебютния документален филм на Катерина Стоянова “Небрежният ангел”, който е посветен на Данаил Чирпански.

Всички спектакли са с вход свободен. Необходима е обаче предварителна резервация на места.

Международният студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ е първият фестивал в България изцяло за дипломни спектакли на театрални академии от Европа и света. Трите издания на фестивала, проведени от 2017 г. насам в Стара Загора, посрещнаха представители на най-различни театрални школи - от България, Испания, Великобритания, Полша, Грузия, Италия, Ирландия, Словения и още много други, чиито спектакли бяха дръзки и интригуващи, съобщиха организаторите.

Всяко издание имаше тричленно жури, чиито представители са водещи имена в световния театър и вдъхновяващи артисти и преподаватели - Кама Гинкас, Майя Праматарова, Деян Дуковски, Джон Фридман, Тиери Аркур, Явор Гърдев, Илияна Кънчева, Джанина Карбунариу, Пол Борн.


На снимката горе: Екипът на фестивала "Данаил Чирпански"