Температурите през август - от 10 до 40 градуса

Дъжд през жаркия летен месец ще вали рядко

Актуални новини
18:00 - 31 Юли 2024
1724
Температурите през август - от 10 до 40 градуса

Най-ниските температури през месец август ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите – между 35 и 40 градуса. Това сочи прогнозата за август на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През август се очаква средните температури да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 21 и 25 градуса, за високите полета – между 20 и 22 градуса, а за планините – между 6 и 14 градуса. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите – между 35 и 40 градуса.

В по-голямата част от страната месечната сума на валежите през август ще е около и под нормата, която за равнините и високите полета е между 30 и 50 литра на квадратен метър, за Черноморието – между 20 и 35 литра на квадратен метър, а за планинските райони – от 50 до 80 литра.

През първото десетдневие от месеца ще бъде предимно слънчево, с температури около и над климатичните норми. През периода от 3 до 6 август в часовете около и след обяд ще се развива купеста, на места и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени и с гръмотевици. Явленията ще са с петнист характер, и ще бъдат последвани и от краткотрайно относително захлаждане, се съобщава в прогнозата. 

През повечето дни от второто и третото десетдневие на месеца по-голяма е вероятността в по-голямата част от страната да бъде с температури по-високи от обичайните, както и да е предимно слънчево и сухо, почти без валежи.