Температурни рекорди от над 40 градуса в Пекин

Свят
12:15 - 22 Юни 2023
1376
Температурни рекорди от над 40 градуса в Пекин

Температурата в Пекин скочи над 40 градуса по Целзий в четвъртък за първи път от 2014 г. и счупи рекорда за най-горещ ден през юни, като горещите вълни, които обхванаха Северен Китай седмица по-рано, се очаква да продължат през уикенда, предава Ройтерс.

Метеорологична станция в южните предградия на града, считана за основния измерител на Пекин, регистрира 40,7C в 14:30 часа. (9:30 часа българско време). Според общинското метеорологично бюро, това е първото превишаване на прага от 40 градуса от 29 май 2014 г.

Четвъртък се превърна в най-горещия ден в Пекин през месец юни от началото на съвременните метеорологични записи. Предишният рекорд за всички времена беше регистриран на 10 юни 1961 г., когато живакът се покачи до 40,6C.

В малкото градче Танхекоу в североизточната част на Пекин температурата се покачи до 41,8°C, спечелвайки титлата на най-горещото място в Китай в четвъртък.

Пекин, град с близо 22 милиона души, обяви оранжев код, второто по големина метеорологично предупреждение, като каза, че температурите може да достигнат до 39C от четвъртък до събота.

Пекин, Тиендзин, Хъбей и Шандонг в Северен и Източен Китай бяха засегнати от горещи вълни миналата седмица, като националното метеорологично бюро издаде предупреждение за топлинен удар, почти две седмици по-рано в сравнение с предишни години.

Горещите вълни също така накараха властите да увеличат усилията си за опазване на посевите, да гарантират безопасността на туристите и да спрат работата на открито през най-горещата част от деня.

В Тиендзин, пристанищен град с население от повече от 13 милиона души, увеличеното използване на климатици увеличи натоварването на електропреносната мрежа до 14,54 милиона киловата на 15 юни, което е с 23% повече от година по-рано, и накара отдела за комунални услуги да изпрати работници да патрулират всеки ден в подземните тунели, за да гарантират, че електрическите кабели са в изправност.

В четвъртък температурата в градския район на Тиендзин достигна 41,2 градуса, счупвайки местните рекорди.

Последният кръг от горещи вълни, съвпадащ с дългия уикенд на Фестивала на драконовите лодки в Китай, ще удари също северния китайски регион на Вътрешна Монголия и Синдзян в далечния запад, според Китайската метеорологична администрация.

Китай има четиристепенна, цветно кодирана система за предупреждение за времето, като червеното е най-тежкото, следвано от оранжево, жълто и синьо.