Теодора Генчовска от ИТН 2 пъти с фалстарт за военен министър

Този пост е твърде висока топка за нея, отсъди журналистът Валерия Велева

Новини
09:38 - 11 Декември 2021
6487
Теодора Генчовска от ИТН 2 пъти с фалстарт за военен министър

Номинацията на ИТН за външен министър Теодора Генчовска 2 пъти не успя да стане министър на отбраната. Постът е твърде висока топка за нея, отбеляза тази сутрин пред БНТ журналистът Валерия Велева. 

Генчовска бе предложена за министър, но на отбраната и в първите два проектокабинета в 46-ия парламент на партията на Слави Трифонов.

"Възпитаник на военната академия, тя е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Великобритания, Италия и САЩ. Професионалната и кариера стартира в Генералния щаб на българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел “НАТО и ЕС” в МО. Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори 2 езика. На 50 г.”, представи я тогава той.

Генчовска бе експерт в администрацията на президента Румен Радев, но той я освободи, след като ИТН я номинира за министър през лятото.
До избирането и се стигнало, след като от

"Продължаваме промяната" не харесали две от имената, които ИТН предложило - Димитър Гърдев и Павела Митова.

Кандидатурата на Гърдев е отказана след медийни публикации, че е излъгал в биографията си за заеманите от него позиции в Европейския парламент, както и че баща му е сътрудник на бизнесмена Васил Божков. Митова пък нямала достатъчно опит.