Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит (ОБЗОР)

ЕС
16:17 - 20 Март 2019
1750
Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит (ОБЗОР)

Ще бъде ли отложено излизането на Великобритания от Европейския съюз с три месеца или Брекзит ще стане реалност на 29 март? Този въпрос стана все по-актуален, след като днес британският премиер Тереза Мей официално поиска от Брюксел отсрочка на Брекзит до 30 юни.

Не е ясно обаче дали Европейският съюз ще приеме това искане, още повече, че между 23 и 26 май предстои вот за Европарламент и изниква въпросът може ли Обединеното кралство да е член на Съюза, без да участва в изборите. 

„Написах тази сутрин писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да го информирам, че Великобритания иска удължаване на процеса по член 50 от Лисабонския договор до 30 юни”, каза Мей пред британския парламент. Излизането на Великобритания от ЕС бе планирано за 29 март.

"В качеството си на премиер не съм готова да отложа Брекзит по-дълго от 30 юни", заяви още Мей, която проведе и телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той е предупредил Мей, че ако Великобритания не напусне ЕС до 23 май, трябва да свика избори за евродепутати. Юнкер е отбелязал, че поисканата отсрочка от британската страна до 30 юни е след датата на изборите. Шефът на ЕК е пояснил, че без свикването на избори за евродепутати във Великобритания при това положение, институциите на ЕС ще бъдат изправени пред "трудности и правна несигурност".

Според говорител на премиера Мей, хората са разочаровани от провала на парламента да намери решение и Тереза Мей споделя техните чувства. По закон Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 29 март със или без сделка.

В серия от гласувания във Великобритания депутатите отхвърлиха най-напред сделката на Мей за Брекзит за втори път с мнозинство от 149 гласа, след това гласуваха против излизане без сделка и накрая поискаха отлагане на Брекзит. Опитът на Тереза Мей да внесе сделката за гласуване за трети път беше осуетен от председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу, който постанови, че това не може да стане, ако тя не бъде променена. 

Утре Тереза Мей ще замине за Брюксел, за да обсъди вариантите с европейските лидери. Ако всички страни-членки на Евросъюза се съгласят Брекзит да бъде отложен, британският парламент ще се заеме с приемане на необходимото за това законодателство. Мей обаче е изправена пред потенциална криза в кабинета заради задълбочаващите се разногласия между министрите. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза по-рано днес, че не очаква европейските лидери да вземат решение за отлагане на Брекзит на срещата си тази седмица в Брюксел и преговорите вероятно ще трябва да продължат идната седмица.

Същевременно стана ясно, че Франция и Италия обмислят блокиране на искането на Обединеното кралство да отложи оттеглянето си от Европейския съюз, ако Великобритания не предостави гаранции, че забавянето ще доведе до контролиран Брекзит, т.е разделяне със сделка.

Франция официално заяви, че Европейският съюз не може да одобри автоматично отлагане на Брекзит. "Позицията на Франция е много проста - британският премиер трябва да ни обясни колко дълго и за какво иска отлагане и да ни предостави гаранции", каза говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво. Той предупреди, че "отлагането обаче не е нито автоматично, нито сигурно".

Германия обаче приветства искането на Лондон за отсрочка. Правителственият говорител Щефен Зайберт заяви, че утре на срещата на върха на ЕС този въпрос ще бъде обсъден подробно.

Ето и оригиналното писмо на Тереза Мей до Доналд Туск: