Тереза Мей след отлагането на Брекзит: Не виждам лесен начин за излизане от задънената улица

Няма напредък за Великобритания, смята ексминистърът на външните работи Дейвид Дейвис

Новини
11:51 - 11 Април 2019
1289
Тереза Мей след отлагането на Брекзит: Не виждам лесен начин за излизане от задънената улица

Британският премиер Тереза Мей вече разполага с 6 месеца отлагане на Брекзит, след като на срещата на евролидерите в Брюксел бе приета новата дата 31 октомври.  

Дилема за Лондон обаче остава - отсрочката позволява на Великобритания да напусне по-рано от 31 октомври, ако бъде ратифицирано споразумението с ЕС, но за да избяга от евроизборите, Мей трябва да прокара сделката в Камарата на общините преди 23 май и страната да излезе от ЕС на 1 юни със сделка. 

Британският лидер се надява на това, но ексминистърът на външните работи Дейвид Дейвис е песимист по въпроса. Тази сутрин той заяви, че няма никакъв напредък по Брекзит и не вижда как Мей ще прокара нейната сделка в парламента. 

Би Би Си съобщи, че министър от кабинета на Тереза Мей е заявил, че отлагането на Брекзит означава, че е възможно провеждане на надпревара за лидерския пост в Консевративната партия след Великденските празници и потенциален нов премиер до юни. Брекзитърите като цяло са разгневени от поредното отлагане на Брекзит. За проевропейците пък това е добра новина, защото виждат възможност за втори референдум. По-късно Тереза Мей ще направи изявление в парламента, а преговорите между консерваторите и лейбъристите за компромисна сделка ще бъдат подновени.  След това парламентът ще бъде разпуснат за Великденска ваканция до 23 април. 

Самата Мей обясни, че все още има шанс за неучастие в изборите за Европейски парламент на 23 май, ако нейното споразумение за излизане от ЕС бъде одобрено през първите три седмици от следващия месец. Но отбеляза: „Не претендирам, че следващите седмици ще бъдат леки или че има лесен начин да се излезе от задънената улица в парламента, но като политици ние имаме задължение да намерим начин да изпълним демократичното решение от референдума“.

Очаква се Тереза Мей да бъде посрещната враждебно от брекзитърите, а Лондон тепърва ще умува какво да прави през следващите 6 месеца, защото проблемът остава - от Брекзит без сделка до общи избори или дори отмяна на Брекзит – остават на масата.

Настроените проевропейски британци са убедени, че е нужен нов референдум за оставане или напускане на ЕС, но брекзитърите ще настояват за смяната на Тереза Мей.