Терористи удариха Австрия, Европа ужасена

Актуални новини
00:31 - 03 Ноември 2020 (обновена)
10223
Терористи удариха Австрия, Европа ужасена

Европейският съюз осъжда категорично ужасяващото нападение, извършено във Виена, се казва в съобщение на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в туитър, предаде Франс прес.

"Европа осъжда категорично този страхлив акт, който отнема живота на хората и накърнява нашите човешки ценности. В мислите си съм с жертвите и с жителите на Виена след ужасяващата атака от тази вечер. Ние сме редом с Австрия", се казва в туита на Мишел.

"Не трябва да отстъпваме пред омразата, която се опитва да раздели нашите общества", се казва пък в изявление на германското външно министерство по повод случващото се във Виена, предаде Франс прес. "Въпреки че мащабите на тези терористични актове все още не са установени, нашите мисли са с ранените и жертвите в тези трудни часове", се казва в туит на външното ведомство. В него се говори за "ужасяващи и разтърсващи новини", идващи от Виена.

Президентът на Франция Еманюел Макрон пък каза, че французите споделят потреса и мъката на австрийския народ, срещу когото е извършено нападение в самия център на австрийската столица. Той подчерта, че е нападната страна съюзник на Франция и че по този начин е атакувана и самата Европа. Макрон каза, че е позвънил на австрийския канцлер Себастиан Курц, за да му изкаже своята подкрепа.

Въоръжени с автоматично оръжие мъже са открили стрелба около 19 ч. по Гринуич в центъра на Виена, като се е стреляло на шест различни места, съобщи полицията, предаде ДПА. Те са в непосредствена близост до улицата, на която се намира централната синагога в града, допълва Ройтерс.

Двама души са убити - един нападател и един минувач. Съобщава се и за 15 ранени, приети в местни болници, от които 7 в сериозно състояние, предаде Ройтерс. Сред ранените има и един полицай, допълва ДПА.

Във Виена е в ход операция на полицията и специалните сили. Засега полицията не може да потвърди, но и да изключи информациите, че един от нападателите е носел пояс с експлозиви, заяви говорител на вътрешното министерство, предаде Ройтерс.