Терзиев напуснал срещата за бюджета заради общинари, предавали на живо

Кметът помолил съветниците да не снимат, но те не го послушали

Новини
16:14 - 19 Януари 2024
1587
Терзиев напуснал срещата за бюджета заради общинари, предавали на живо

Кметът Васил Терзиев напусна срещата за бюджета на София за 2024 г. заради общинските съветници, предавали дискусията на живо във фейсбук. Той покани общинарите, за да обсъдят проектобюджета, но срещата пропадна, след като той напусна залата.

Той обясни, че съветниците са били помолени да не снимат, но не защото се крие информация от медиите и хората, а за да се направи на публичното обсъждане.

"Няма защо да се изненадват колегите, че аз напуснах. Молбата ми беше много ясна, последваха още, но те не се съобразиха. Когато говорим за диалогичност, права и уважение, то трябва да има две страни в този процес", каза кметът. За срещата се надявал да бъде продуктивна, да запознае съветниците с основните насоки в бюджета, да се изговори от какво имат нужда като допълнителна информация, какво биха искали да видят като подобрение. Всичко това да бъде част от един доста по-прозрачен процес, където ангажираме всички страни максимално рано.

Без идеи, че е съвършен бюджетът или процесът.

Терзиев разказа, че е призовал съветниците да кажат забележките си, за да може до 23 януари, когато е общественото обсъждане на бюджета, те да бъдат обсъдени и поместени в документа, а после да се направят още подобрения, докато бъде приет.

"Получихме това, от което се опасявахме, но въпреки това решихме да направим тази среща. Това, което получихме, е политическо позициониране, обвинения как се взимали права непрозрачно", коментира Терзиев.

"Ако ние бягахме от това да споделяме информация, нямаше за първи път да публикуваме не два хвърчащи листа, а всичките прилежащи таблици, детайли - добри или лоши, всичко, с което ние сме работили. Смятаме да продължим този начин на работа, за да може и обществото, и общинските съветници, не просто да получават някаква информация, а да я разбират, да задават въпроси и чрез смислен диалог да се взема най-доброто решение за града ни. А не да се използва всяка една възможност политическо позициониране и заяждане, които не водят до нищо", каза Терзиев.