Терзиев обеща: София няма да мръзне!

Запорирана е само една сметка, на прага сме да сключим споразумения, коментира шефът "Топлофикация-София"

Икономика
20:30 - 03 Октомври 2024
5457
Терзиев обеща: София няма да мръзне!

Няма риск София да остане без парно и топла вода заради дългове на “Топлофикация”. Това посочи столичният кмет Васил Терзиев по повод съобщението, че държавният газов доставчик - “Булгаргаз”, е запорирал сметка на дружеството заради дългове от 25 млн. лв.

Градоначалникът е разговарял с изпълнителния директор на най-голямото общинско дружество - Петър Петров, който го е уверил, че въпреки запора, няма да има проблем с дейността и подаването на услугата към гражданите.

“Взех мерки и говорих си изпълнителния директор на “Топлофикация” и той ме увери, че до края на седмицата се очаква решение и запорът върху едната им сметка ще бъде вдигнат. Другите им сметки не са запорирани. Това се случва относително регулярно, когато идва отоплителният сезон. Изпълнителният директор посочи, че няма риск за подаването на самата услуга и ще ме държи в течение, а аз пък всички граждани”, уточни Терзиев.

По-рано днес от Министерството на енергетиката посочиха, че “Булгаргаз” е запорирал всички сметки на “Топлофикация”, откъдето пък преди дни съобщиха, че са готови да пускат поетапно парното в столицата. Изпълнителният директор на софийското дружество обаче уточни, че става дума само за една запорирана сметка и че вече води активни преговори с “Булгаргаз”. “На прага сме да сключим споразумение и да се прекрати цялата тази дилема”, посочи Петров.

Днес Васил Терзиев припомни, че проблемът с “Топлофикация” е системен и не става дума само за тези 25 млн. лв., за които е последният запор. “Там има 1,6 млрд. задължения и е изключително нужно да работим с държавата - и транспортът, и “Топлофикация” искат активна роля на държавата, което е много трудно при постоянен изборен процес. Ще организираме среща с министър-председателя, ще продължим срещите с отделни министри и ще направим пътни карти за това как ще решим всички проблеми”, каза още кметът на София и допълни, че предстоят разговори в Столичния общински съвет за реформи в “Топлофикация”, като сред вариантите са оздравяване и концесия.

В края на април служебното правителство отказа договорен по време на кабинета “Денков” план за изкупуване на 1,6 млрд. дълг на столичното парно от Министерството на енергетиката. Служебният кабинет отмени това решение с мотива, че първо трябва да има разрешение от Европейската комисия за държавна помощ.