Терзиев се хвали: Рейтингът на София е повишен от "стабилен" на "положителен"

Кметът се надява на реална децентрализация и повече средства за градовете

Новини
14:54 - 27 Февруари 2024
1046
Терзиев се хвали: Рейтингът на София е повишен от стабилен на положителен

"Местната власт е най-близо до гражданите и във време на различни предизвикателства и промени от нас от нас се очаква да познаваме и откликваме на въпросите на гражданите, да бъдем стъпка напред, а не да вървим след проблемите. Затова е нужно да имаме ясна визия, да планираме и управляваме добре бюджетите си. Важен е и диалога с държавната власт. Политическата и икономическа стабилност на държавно ниво е ключово за развитието на всяка община. От рейтинга на държавата зависи и този на градовете" - това заяви кметът на София Васил Терзиев, който говори на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България.

Терзиев е домакин на събитието, което ще продължи два дни в София.

Столичният кмет похвали София за това, че международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши от "стабилна" до "положителна" перспективата си за София, поради подобрените перспективи за икономически растеж и политическата стабилност на национално ниво.

"Вярвам, ще в този мандат общините ще работят в условия на реална финансова децентрализация. Това означава повече средства за градовете, насочване на финанси за решаване на конкретни проблеми. Тя ще даде сигурност и стабилност на градовете в условия на политическа турбуленция, както и по време на различни кризи", каза още той.

"В работата ни няма място за изкуствено поставени препятствия или политически бариери, а червените линии се поставят само от гражданите и те са за поети и неизпълнени желания", добави Терзиев.