The Telegraph: Рецесията в САЩ чука на вратата

Актуални новини
15:02 - 08 Август 2024
756
The Telegraph: Рецесията в САЩ чука на вратата

Икономиката на САЩ може да изпадне в рецесия през 2025 г. Всичко това се дължи на продължаващия спад в стойността на световните акции, пише британският вестник The Telegraph.

JP Morgan повиши шансовете за рецесия в най-голямата икономика в света тази година от 25% на 35% - и прогнозира, че

има 45% шанс това да се случи до втората половина на 2025 г.

FTSE 100 падна с цели 1,2% в началото на търговията след най-добрия си ден от повече от четири месеца в сряда, докато Cac 40 в Париж и Dax във Франкфурт паднаха с поне 1%.

Всички основни борсови индекси на Уолстрийт се понижиха в сряда и много азиатски пазари възобновиха загубите през нощта след глобалния крах, който изтри милиарди от стойността на акциите.

Както отбелязва икономистът Брус Касман, сега САЩ изпитват отслабващо търсене на работна ръка. Освен това спадът е много по-силен от очакваното. В резултат на това се появяват първите признаци на безработица. Данните за заетостта от миналата седмица потвърдиха същата тенденция.

Американската икономика създаде много по-малко работни места, отколкото се очакваше първоначално. В същото време нивото на безработица достигна тригодишен връх. Всичко това е следствие от падащите акции.

 „Всички основни фондови индекси на Уолстрийт паднаха рязко в сряда, като много азиатски пазари увеличиха загубите си през нощта след глобален срив, който изтри милиарди долари от акциите“, пише Telegraph.

Икономистът от JP Morgan Брус Касман каза, че новините от САЩ „намекват за по-рязко от очакваното отслабване на търсенето на работна ръка и ранни признаци на съкращаване на работна ръка“.

Това следва данните за заетостта миналата седмица, които показаха, че американската икономика е добавила много по-малко работни места от очакваното, като безработицата достигна тригодишен връх”, пише още изданието.