ТИ ДА ВИДИШ: Криптомилиардерката Ружа имала чадър от властите в София

Топразузнавачуът от Люксембург Франк Шнайдер разказва за възхода на "Уан Койн" и твърди, че хитрушата отдавна не е между живите

Крими
14:36 - 19 Август 2022
11349
ТИ ДА ВИДИШ: Криптомилиардерката Ружа имала чадър от властите в София

Франк Шнайдер, бивш ръководител на разузнавателната агенция в Люксембург, специалист по корпоративна сигурност и сочен като ключова фигура в OneCoin, съобщи за пръв път, че до последно Ружа Игнатова е имала свои хора в правителствените среди в София, които са я предупреждавали за предстоящи действия на органите на реда и са я съветвали кога да напусне страната, за да не попадне в тези акции.

"Криптокралицата", както я нарекоха медиите, е сред десетте най-издирвани лица от ФБР по подозрение за измама в размер на милиарди долари. Но през есента на 2017 г., малко преди да изчезне, тя е казвала, че за нея е най-безопасно да е в България.

В интервю, публикувано миналата седмица, докато изчаква окончателно съдебно решение във Франция за екстрадиране в САЩ, Шнайдер е питан знае ли какво се е случило с Ружа Игнатова. Той отвръща, че вероятно е убита. "Надявам се да не е така, но не съм видял никакви доказателства за противното."

Шнайдер разказва, че е знаел за планове на САЩ тя да бъде задържана, като се инсценира покана в Коста Рика за среща с кандидат да купи OneCoin от нея.

"OneCoin беше смесица от откачения свят на мултилевъл маркетинга (MLM) и още по-лудия свят на криптовалутите. Резултатът бе "турболудост". MLM не е незаконен, но често е на ръба на закона и много MLM организации като "Хербалайф" са в някаква фаза на конфликт със закона", твърди Шнайдер.

Той настоява, че OneCoin не е замислена като схема за измама или пране на пари. Ружа Игнатова била вдъхновена от подобни идеи и концепции, но никой не очаквал такъв експлозивен успех. Фирмата станала жертва на комбинацията от бързо разрастване и слабо управление, твърди той. 


Франк Шнайдер е бивш оперативен ръководител в Service de Renseignement de l'État (SRE), разузнавателна служба на Люксембург, която модернизира (по думите му). Той бе арестуван във Франция по искане на САЩ за екстрадиране, за което бе използван отряд командоси. Преди SRE, към която се присъединява през 2000 г., е работил през 90-те години в политическата секция на американското посолство. В службата бързо установил, че е твърде амбициозен и млад, за да остане на поста си 25 години до пенсиониране и с твърде малко политически контакти, за да я оглави. Убедил премиера Жан-Клод Юнкер да се създаде подкрепена от правителството разузнавателна компания с фокус върху събирането на информация за финансовия сектор на Люксембург. Така с одобрението на правителството и частично финансирана от него през 2008 г. се появява Sandstone.