Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Възможно е Путин да раздели Украйна на две

Общество
18:01 - 25 Февруари 2022
3404
Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Възможно е Путин да раздели Украйна на две

Какво ще е бъдещето на Украйна след войната? Има различни сценарии, които коментират западните анализатори. Като най-вероятен сценарий се смята, че Путин ще отдели от Украйна и присъедини към Русия регионите като  Домбас и Луганск, както и други територии на Изток. Това заяви пред Lupa.bg експертът по сигурността Тихомир Безлов.

По думите му е възможно Путин да раздели Украйна на две по Днепър. В Западна Украйна ще сложи марионетно правителство, което вероятно ще подкрепя активно в началото, но без да прави прекалено големи разходи. Това правителство ще декларира, че няма да има армия, няма да влиза в НАТО и ЕС.

Смята се, че по-малко вероятно е Китай да последва моделът "Путин" по отношение на Тайван.

„Китай заявява, че няма териториални претенции към никой и че всеки има право да се самоопределя къде да членува и с кого да има съюзи. Проблемът е, че всички съседи и като цяло азиатските страни се страхуват от Китай и се организират от Япония и Корея до Виетнам, Индия и Австралия“, каза експертът по сигурността.

Украйна вече е готова да проведе преговори с Русия за неутрален статут, но иска гаранции за сигурност, заяви съветникът на украинския президент Михаил Подоляк. Тези бойни действия трябва да бъдат преустановени.

"Чухме от Москва какво искат да кажат. Ако искат да говорят за статут на неутралност, нямаме страх от подобна дискусия. Въпросът е само кой и как ще може да гарантира сигурността на Украйна и изпълнението на споразуменията чрез гаранти", коментира Подоляк.