Тийнейджър със Синдром на Даун спаси момичета от удавяне

Новини
13:50 - 23 Август 2023
3614
Тийнейджър със Синдром на Даун спаси момичета от удавяне

Тийнейджър със синдром на Даун на име Валерио Катоя не се чудел много как би реагирал, ако е изправен пред такава дилема. Той бил подложен на подобно изпитание и се доказал като истински герой.

Валерио Катоя е роден със синдром на Даун. На 3 години родителите му решават, че момчето трябва да започне да плува, за да подобри силата и издръжливостта си.

В резултат на това Валерио не само се научил да плува, но и постигнал успех в тази дейност. Състезавал се на специални олимпийски игри. Освен това завършил обучение за спасяване на хора в морето.

Както ще се окаже по-късно, именно тази комбинация от уменията на Валерио в крайна сметка ще направи разликата между живота и смъртта на две млади момичета.

Един ден Валерио, заедно с баща си и по-малката си сестра, отишли да почиват на плаж в италианския регион Лацио.

Тримата се наслаждавали на спокойния ден край морето, когато изведнъж чули викове за помощ. Две момичета на 10 и 14 години се оказали в капан и не можели да излязат на брега. Този ден имало вълни, а течението завлякло децата дълбоко във водата.

Когато Валерио и баща му разбрали какво се случва, двамата скочили във водата, за да спасят децата. Бащата грабнал 14-годишното момиче, а Валерио – 10-годишното.

Валерио стигнал до по-малкото момиче и използвал своите спасителни умения, за да задържи главата й над водата, докато плувал обратно към брега.

Когато Валерио и баща му извадиха момичетата на брега, спасителите току-що пристигнали.

Разбира се, подобна постъпка нямало как да остане незабелязана! По-късно министърът на спорта на Италия връчил на Валерио медал за смелост, храброст и спортни умения.