Тодор Неделев става канарче №1 на България

Спорт
13:15 - 25 Март 2022
2086
Тодор Неделев става канарче №1 на България

Следващото участие на Тодор Неделев с националната фланелка навярно ще е утре в контролата с Катар. Това ще бъде мач №40 за халфа. В днешно време все по-рядко виждаме някой наш футболист да успява да стигне до подобни параметри, но ето че един от най-класните футболисти ще достигне тази цифра.

Неделев е осмият пловдивчанин, който стига до тази бройка срещи за Българя. Да, той е роден не в Пловдив, а в Белозем, но духом принадлежи на града под тепетата.

С постижението си Неделев ще се нареди в престижната компания на половин дузина свои съграждани. Номер 1 логично е Христо Бонев. През 70-те години иконата на Локомотив Пловдив става номер 1 по мачове на България и остана на върха две десетилетия преди да бъде изпреварен от Борислав Михайлов. След капитана на четвъртите в света пък лидер стана Стилиян Петров със своите 106 мача.

След Бонев вторият пловдивчанин с най-много мачове е Христо Стоичков – 83 и 37 гола. По голове Камата е трети за всички времена след Бербатов и Зума. Останалите пет легенди пред Тошко са Аян Садъков(79 мача), Динко Дерменджиев(58 мача), Тодор Диев(55), Георги Йорданов-Ламята(46) и Костадин Костадинов с 44.

Неделев има всички шансове да стане ботевист номер 1 по мачове за България. Само 19 мача го делят от Динко Дерменджиев и едва 5 от „канарче“ номер 2 – Костадин Костадинов.

Дотук Неделев се отчете за България с 5 гола и 8 асистенции, като това го прави най-полезния и ефективен играч в селекцията на Ясен Петров.

Мач номер 1 в кариерата му за България си остава обратът в световната квалификация срещу Северна Ирландия на 12 октомври 2021 година. Тогава спечелихме с 2:1 след две негови великолепни изпълнения. Два от другите му три гола също са важни и в официални мачове. През март 2019-а той вкара от дузпа за крайното 1:1 с Черна гора в евроквалификация.

През октомври 2018 пък се разписа за обрата срещу Кипър в Лигата на нациите. Единственият му гол в контрола пък бе на 8 септември 2021, когато ударихме Грузия с 4:1, като освен попадението в този мач той добави и две асистенции.

Неделев е играл с националната фланелка под ръководството на шестима селекционери – Любо Пенев, Ивайло Петев, Петър Хубчев, Красимир Балъков, Георги Дерменджиев и Ясен Петров.