Томислав Дончев: Не ни плаши нито Мая, нито ДБ

Вицепремиерът анализира дясно-кюстендилската колаборация на местните избори

Политика
20:21 - 16 Ноември 2019
5461
Томислав Дончев: Не ни плаши нито Мая, нито ДБ

"Мая Манолова не представлява заплаха за ГЕРБ, тъй като една гражданска инициатива не може да бъде заплаха за политическа партия. Пожелавам успех на всеки, който иска да се впусне в полето на гражданските инициативи", това каза в предаването "Офанзива" на Канал 3 вицепремиерът Томислав Дончев.

"Колкото повече идеи, колкото повече лидери на гражданско мнение, толкова по-добре. Пожелавам успех и на всеки, който иска да стартира политически проект, това е добре за демокрацията. Това означава повече конкуренция, повече идеи, повече шансове гражданите да избират, допълни той.

Дончев коментира и колаборацията между "Демократична България" и БСП по време на Местни избори 2019 "Подобни тактически съюзи, не почиват на ценностно сходство. Това е като да направиш сглобка, чийто детайли не съвпадат. Най-лошото в цялата работа е, че това е обединение против, а това не е кауза, по-скоро е липса на такава", поясни той.

"Задачата на местните избори беше хората да си изберат най-добрите кметове и общински съветници. Благодаря на хората, че голяма част от техните избраници са представители на нашия отбор. Всички останали термини са излишно емоционални", каза вицепремиерът.

"Анализ след изборите тече. Има отстъпление в няколко областни града, от друга страна пък имаме спечелени други, където преди това не сме имали позиции. Изводите са следните: или на определени места съответния ръководен екип е свършил по-малко, отколкото хората са очаквали, или пък имаме и други случаи, при които свършеното е много и е очевидно, инвестирано е много, променен е обликът на града. Като пример мога да дам Плевен, Банско, Благоевград, но няма подкрепа. Това означава или поведение, което е несъвместимо с очакванията на хората или тежко комуникационни и политически дефицити. Политиката е особен занаят, там можеш да вършиш куп полезни и прагматични неща и въпреки всичко да не печелиш подкрепа", каза Томислав Дончев.