Топ 5 на световните мистерии

Науката и до днес е в шок от Анлантида и Стоунхендж

Зоната на здрача
10:59 - 26 Април 2019
11335
Топ 5 на световните мистерии

Най-големите мистерии на човечеството и до днес озадачават света. Векове наред хората са си мислели, че знаят всичко за планетата, но има факти, които все още не можем да изясним и да намерим адекватен отговор за тях. 

Ето някои от тях, които учените са сложили в Топ 5 на най-големите мистерии на човечеството:

Атлантида

Изгубеният град Атлантида е една от най-старите и най-големи загадки в историята на земята. Още от незапомнени времена хората са издирвали Атлантида, за който се смята, че е потопен след земетресение или цунами. Гръцкият философ Платон е описва Атлантида като голям остров в близост до Скалата на Гибралтар. Атлантида остана неоткрита и до днес.

Мистериозните мумии в Северна Европа

Те със сигурност са една от най-големете мистерии на човечеството. Всъщност това не са мумии, а напълно съхранени тела, които са намерени в катакомби в Северна Европа. Въпреки че човешките тела се разлагат след смъртта, тези изобщо не са се разпаднали, а са останали с напълно запазена кожа и вътрешни органи. Хиляди от тези тела датират още от времето на Желязната епоха и на много от тях има следи от убийства. Може да се предположи, че е ставало дума за убиване на хора в рамките на някакъв езически ритуал.

Джак Изкормвача 

Той все още си остава една от най-големите мистерии в историята на престъпността. Става дума за сериен убиец, убил в Лондон през 1888 година поне пет проститутки. През годините са се появили много теории затова кой е извергът, говори се дори за членове на кралското семейство. Само преди месец дойде сензацията, че 23-годишен полски бръснар бил известният Джак Изкормвача. Това потвърдили ДНК-тестове от оцапан с кръв шал.

Аарон Космински е името на известния сериен убиец, който през 1888 г. „ловува” по улиците на викторианския Лондон, твърдят учените, цитирани от „Дейли мейл“. Той е известен с това, че прерязва гърлата на жертвите си и взима органите им като трофеи. Новите доказателства установяват, че две различни групи следи от ДНК върху шал съвпадат с тези на Космински и една от жертвите му - Катрин Едоуз. Джак Изкормвача е живял с двамата си братя и сестра си на "Грийнфилд стрийт", само на 200 метра от мястото, където е била убита третата му жертва - Елизабет Страйд.

Стоунхендж 

За този паметник са написани много статии и книги, но никой досега не е успял да обясни неговата функция. Той се намира в долината Солсбъри в графство Уилтшир, Англия. Представлява многобройни издълбани камъни, подредени един върху друг.  Археолозите смятат, че датира от 2500 - 3000 г. пр. Хр и вярват, че конструкцията е била издигната от неолитни жители. Целта и значението му все още са загадка. Най-общоприетата теория е, че Стоунхендж е гробище.

Крал Артур 

Крал Артур с меча в камъка, неговият верен магьосник Мерлин, кръглата маса на рицарите – много легенди и митове са свързани с Артур, въпреки че няма реално доказателство такъв човек изобщо да е съществувал.