Топ пилот на ВВС на съд за разбит Су-25

Щетите от катастрофата били за 5 милиона лева

Актуални новини
19:15 - 18 Октомври 2023
7143
Топ пилот на ВВС на съд за разбит Су-25

Бившият началник-щаб на авиобаза “Безмер” Пейо Дончев (на снимката в заглавието) отива на съд за разбит щурмови самолет Су-25. Военно-окръжна прокуратура-Сливен внесе в Сливенския военен съд обвинителен акт срещу пилота, който се спаси на косъм от смъртта, след като катапултира малко преди самолетът да се разбие.

Пейо Дончев бе обвинен, че на 28 септември м. г. при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка, като втори самолет е нарушил правила по техниката на пилотиране и е допуснал управлявания от него самолет да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа. Според експерти това нарушение е довело до промяна на полетната ситуация, която за части от секундата прераснала от сложна в аварийна, тъй като самолетът започнал неконтролирано да пада. При падането самолетът се разбил и запалил. Пилотът бе известно време в болница заради различни контузии и наранявания.

“Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди на Военновъздушните сили на Република България. Изготвената по досъдебното производство експертиза сочи, че вредите са за над пет милиона лева”, казаха от прокуратурата. Оттам допълниха, че са събрани много доказателства, били изготвени редица експертизи и били разпитани 25 свидетели.

Пейо Дончев бе един от най-добрите пилоти в бойната ни авиация. Негови колеги го описват като професионалист с дългогодишен опит и над 750 летателни часа.